Home Duurzaam Wooncoöperatie De Warren bouwt 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen op Centrumeiland

Wooncoöperatie De Warren bouwt 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen op Centrumeiland

0

De energie-heipalen voor De Warren, de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam, kunnen in bestelling. Afgelopen vrijdag is namelijk de aannemingsovereenkomst getekend, de uitkomst van een jaar intensief samenwerken met de architect, adviseurs en de aannemer. De bouw kan nu van start voor de ontwikkeling van de zesendertig energiepositieve, houten, sociale en middeldure huurwoningen die in eigen beheer worden verhuurd aan de leden van de wooncoöperatie.

Redactie | Artist impressions Natrufied Architecture 

De Warren wordt een zes laags houten gebouw op Centrumeiland van IJburg met zesendertig appartementen in het sociale en middeldure huursegment. De toekomstige huurders zijn verenigd in de wooncoöperatie en ontwerpen, ontwikkelen en beheren hun eigen pand. Ze zijn de eerste in Nederland die op deze wijze als groep een gebouw realiseren.

Duurzaam én betaalbaar
De Warren wordt uiterst duurzaam gebouwd: met hybride houten draagconstructie, een grote groene gevel, energiepositief en 30 procent van het gebouw is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes. ‘Het is uniek om zo een duurzaam pand voor zulke betaalbare huren helemaal zelf te ontwikkelen’, zegt Gerard Roemers, bestuurslid Duurzaamheid & Bouw bij De Warren. ‘Het is echt een project dat we samen doen, met onze gemeenschap, en samen met onze architect, adviseurs en de aannemer. Alleen daardoor kunnen we zo duurzaam én betaalbaar gaan bouwen.’

Drie jaar terug won De Warren de eerste tender die speciaal als pilot voor wooncoöperaties was uitgeschreven door de gemeente. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de vijftig leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen.

Bouwvoorbereiding start
Jacob-Jan Koopmans, de penningmeester legt uit hoe het project gefinancierd is: ‘Het grootste deel van het geld komt van de GLS bank, een coöperatieve bank uit Duitsland, daarnaast lenen we bij een participatiefonds. Dit alles hebben we aangevuld met enkele duurzaamheidssubsidies en een succesvolle crowdfunding. Nu de aannemingsovereenkomst is getekend, komt het geld van de bank, het participatiefonds en de crowdfunding vrij. Dit betekent dat ToekomstGroep van start kan met de bouwvoorbereiding en het bestellen van bouwmaterialen.

Klaar in 2022
Begin 2021 gaan de eerste energieheipalen de grond in en na een maand zelf klussen trekken de bewoners van de gemeenschap er in de zomer van 2022 in. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen zelf het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland van IJburg.