Home Overzicht DJ Oscar presenteert: 15 bijzondere & leuke kerstliedjes uit 2020

DJ Oscar presenteert: 15 bijzondere & leuke kerstliedjes uit 2020

0

Ieder jaar verschijnen er, worldwide, wel een paar honderd nieuwe kerstnummers. De meeste hiervan komen niet uit op CD of vinyl. Nee, die zijn te vinden in alle (uit?)hoeken van het wereldwijde web. Vooral Youtube en Bandcamp spelen hierbij een belangrijke rol. DJ, journalist en oost-online medewerker DJ Oscar (Smit) is een fanatiek verzamelaar van kerstmuziek. 

DJ Oscar is zo’n persoon die internet afzoekt naar de nieuwste kerstliedjes. Terwijl hij dat dit jaar deed maakte hij voor oost-online een speciale playlist met muziek die je niet op Sky Radio of in de supermarkt hoort. Niet-alledaagse en bijzondere kerstliedjes met vaak een leuke video. Al deze muziek en nog veel meer is ook terug te vinden op http://christmasagogo.blogspot.com, een kerstwebsite voor ‘The weird and the wonderrful, the odd and the old’.

The Chorus Studio Choir – I Will Social Distance From You

In deze lijst geen Mariah Carey die hoor je al overal. Bovendien ‘All I Want…’ dateert uit 1994 en niet uit 2020. Deze covid19 versie is echter zeer actueel en bovendien is het een heel geslaagde en leuke cover. Hij is in elkaar gezet door de werknemers van een groot Amerikaans bedrijf en de clip is zo corona 2020!

Gruppo Sportivo – Rudolph He(r)t Rendier

Wie kent Gruppo Sportivo niet? De Haagse band had eind jaren zeventig hits als ‘Disco Really Made It’ of ‘Beep Beep Love’. Hun voorman Hans Vandenburg heeft de band een aantal maal ontbonden en deed ook vaak solo zijn ding. Voor deze kerstsingle heeft hij iedereen weer bij elkaar gehaald, zoals de Bombitas (zangeressen), voor een origineel over-de-top kerstnummer vol met sneeuw en belletjes.

Joost Belinfante- De Kerstman Komt

Sleebellen en een stemmig tekenfilmpje, ziedaar het hoopvolle kerstliedje van Joost Belinfante. Ooit was hij de oprichter van de groep CCC Inc, waaruit later de immense populaire band Doe Maar voortkwam. Ook daar stond hij vaak mee op het podium. Hij speelde ook met Fay Lovsky, Henny Vrieten of Fred Piek (Amazing Stroopwafels).

Kelly Finnigan – Santa’s Watching You

De 38-jarige Amerikaan Kelly Finnigan is de nieuwe ster aan het soul-firmament. Hij heeft een geweldige warme stem. In 2019 kwam zijn debuutalbum uit. Dit jaar brengt hij een heel kerstalbum uit getiteld ‘A Joyful Sound’. ‘Santa’s Watching You’ is een oud gospelnummer, dat een soulfulle bewerking krijgt, inclusief een gospelkoor uit New York. Helaas geen leuke clip maar de song was te krachtig om te laten liggen.

Clean Pete – De Laatste Witte Kerst

De tweelingzusjes Loes en Renée Wijnhoven vormen een soort singer-songwriter duo. In 2012 stonden ze in de finale van de Grote Prijs. Vorig jaar kwamen ze met een heel Nederlandstalig kerstalbum en nu is er hun melancholieke liedje ‘De Laatste Witte Kerst’. Wie gunt ze geen witte kerst?

The Mieters – Laat mij met kerst maar alleen

Veel kersttruien en kleine kerstboompjes in deze video. The Mieters uit de Zaanstreek en ze willen het liefst alleen met kerst zijn. Met dit punky beatnummer brengen ze er toch lekker de sfeer in.

Sinclairs (ft Rat Scabies) – Pillow Fight Skies

Dit nummer gaat over een vrouw en eenzame kerst. Ze maakt er desondanks het beste van, maar de eenzaamheid straalt er vanaf. Zij, is de bekende Engelse actrice Jane Horrocks, die ooit de rol van Bubble in Absolutely Fabulous speelde. Tussen de muzikanten zit Rat Scabies, drummer van één van de oudste Britse punkbands, The Damned! Hij houdt zich duidelijk in.

Diverse Artiesten – COVID Christmas Parody (‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’)

Deze video geeft goed de problematiek weer van kerstmis 2020. Hij is gemaakt door een familie in Engeland op de melodie van ‘It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas’, een kerstliedje uit 1951.

Alex the Astronaut – Christmas in July

Kerstmis in juli? Kan dat? Jawel in Australië, daar duurt de winter van 1 juni tot 1 september. Daarom vieren sommige Australiërs op 25 juli kerstmis. Dat is wat je in deze video ziet. Alex The Astronaut is een 25-jarige Australische indiepop zangeres, die dit mooie kerst liefdesliedje maakte.

Clubstone- Sugar Christmas Love

Oud en nieuw door elkaar gemixt. De ouderen onder ons herkennen direct het nummer ‘Sugar Baby Love’. (https://youtu.be/3X7PvU6qYEA). Hier hadden The Rubettes in 1974 een wereldwijde hit mee. Clubstone, een Duitse producer en club-DJ, verbouwde het tot een hedendaags kerst dance nummer.

Raphael Ressnig & Igor Prado- Santa Claus Is Coming To Town (Santa Likes To Boogaloo!)

 

De klanken van een heerlijk groovy Hammondorgel zorgen dat je niet stil kunt zitten bij dit funky nummer. Het komt oorspronkelijk uit 1934 en is een door vele artiesten, zoals Maria Carey, Jackson 5 of Michael Bublé, opgenomen kerstklassieker geworden. Dit is een swingende instrumentale versie door twee Duitse funk/jazz artiesten.

Shaggy- Raggamuffin Christmas feat. Junior Reid and Bounty Killer

Jawel ook op het zonnige Jamaica doen ze aan kerstmis. De 52-jarige Shaggy is een grote naam in de reggaemuziek. Hij heeft dit jaar een heus kerstalbum gemaakt, ‘Christmas On The Islands’. Dat staat vol met aanstekelijke en dansbare reggae kerstsongs, zoals deze ‘Raggamuffin Christmas’, waarbij hij hulp krijgt van twee andere bekende Jamaicanen: Junior Reid (Black Uhuru) en dancehall MC Bounty Killer.

Michelle David & The Gospel Sessions – This Christmas (live)

De Amerikaanse zangeres Michelle David woont alweer een tijdje in Nederland. Ze trad vaak op met haar Nederlandse begeleidingsband The Gospel Sessions. In de eerste lockdown periode gaf ze vanuit een leeg Paradiso een serie inspirerende concerten vol soul en gospel muziek. Inspireren doet ze ook met haar kerstalbum ‘It’s A Soulful Christmas’, waar dit nummer ook op staat.

Pom Pom Squad – Hello Santa Claus

Punk en kerstmis passen wonderwel bij elkaar. Zeker met een leuke video. Pom Pom Squad is een meisjespunkband uit Brooklyn, New York. Voor dit nummer gekregen ze echter hulp van een mannelijke gitarist.

Onslow – All I Want For Christmas Is To Disappear

https://www.youtube.com/watch?v=WozyEpPOlUQ&feature=emb_logo

Als je dan toch geen zin in Kerstmis hebt, omdat bijvoorbeeld je vriendje het uit heeft gemaakt, dan kun je nog altijd een leuke video maken over wat voor een vreselijke kerst het dit jaar wordt. Zoals de Noorse indiepop band Onslow dat heeft gedaan.