Home Overzicht Woongebouw van het jaar: drie van de vijf landelijk genomineerde gebouwen in...

Woongebouw van het jaar: drie van de vijf landelijk genomineerde gebouwen in Oost

0

Maar liefst drie nieuwe woongebouwen in Oost dingen mee naar de titel Woongebouw van het Jaar 2022 van Architectenweb. Dat zijn het woongebouw De Bocht op het Cruquiuseiland, het Sluishuis, de entree tot Steigereiland op IJburg en de Eenhoornblokken 3 & 4 in de Eenhoornbuurt. Ook het woongebouw Valley op de Zuidas en de Trudotoren in Eindhoven maken kans op de titel.

Het is opvallend dat maar liefst drie van de vijf genomineerde woongebouwen zijn te vinden in Oost en wel op het Cruquiuseiland, op IJburg en in de Eenhoornbuurt. Woongebouw De Bocht op het Cruquiuseiland van LEVS architecten omvat 124 woningen, zowel huur als koop, in verschillende prijssegmenten. Het langgerekte complex vertoont een opvallende knik en bouwt getrapt af naar een oude binnenhaven. Dankzij prefab elementen kon het complex steigerloos worden opgetrokken, inclusief de vijftien verdiepingen tellende toren.

Binnen de transformatie van De Eenhoornbuurt in Amsterdam naar een autovrije, parkachtige buurt heeft Korth Tielens Architecten twee woongebouwen voor sociale huur ontworpen. De woningen verschillen in grootte en opzet; de grotere woningen liggen aan de groene openbare ruimte en de kleinere appartementen met hoge ramen en groot balkon op de verdiepingen. In de plint zijn een wasserette en een gemeenschappelijke ruimte met keuken opgenomen.

Bij de entree tot Steigereiland, onderdeel van het Amsterdamse IJburg, ligt Sluishuis als een bouwblok in de baai. Het is ontworpen door BIG en Barcode Architects. Aan een zijde is een driehoekige snede gemaakt om het water in het binnenhof te laten, aan de andere zijde trapt het gebouw af middels terrassen, die op termijn begroeid zullen zijn. Het gebouw biedt een brede mix aan woningtypologieën voor diverse doelgroepen. Een steigerlandschap stimuleert het contact met het water en bevordert tegelijkertijd de flora en fauna. Tussen de terrassen en over het dak loopt een publieke route.