Naast vijfsterrenhotels, studentenhotels en insectenhotels heeft Amsterdam ook zestig wormenhotels. We gaan in gesprek met een hotelier.

Ans van Stijgeren

‘Kijk, deze is geslachtsrijp!’ Enthousiast laat hotelier Anna Domen me een worm zien met een duidelijke witte verdikking in het midden. Het is weer oogsttijd. Ongeveer twee maal per jaar wordt er compost uit het wormenhotel gehaald. Wat is er nou zo leuk aan om in de poep van wormen te wroeten? ‘Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe je van etensresten prachtige diepzwarte aarde krijgt, hoe je iets voedzaams en moois kan creëren uit afval. Het is elke keer weer spannend om het wormenhotel open te maken.’

Krioelen
Wormenhotelier Anna coördineert het hotel op de Maliebaan. Buurtbewoners krijgen de code van het hangslot en doen hun rauwe groente- en fruitafval in de bak, ook versnipperd karton is welkom. De wormen eten het op en poepen het als compost weer uit. Anna schroeft het onderste deel van het hotel los. Met een schep haalt ze er wat uit. ‘Kijk eens wat een prachtige pikzwarte compost.’ Met haar blote handen graait Anna er in, je ziet de wormen krioelen. Mede-composteerders pakken hun scheppen en zetten emmers klaar. Nu begint het sorteren. Anna legt uit: ‘We vissen (scheiden) de wormen er voorzichtig uit om ze weer terug in het hotel te doen waar ze hun werk voort kunnen zetten. Dat is nog een heel werk, want het zijn er deze keer heel veel.’

Gemixte groep
‘Ik vind het sociale aspect ook heel leuk. Elke keer ontmoet ik weer nieuwe mensen. Groot voordeel. Mede-composteerders zijn een gemixte groep van verschillende leeftijden en nationaliteiten, ook expats. Via een groepsapp houden we elkaar op de hoogte, bijvoorbeeld als de bak vol is.’

Hoe ziet zo’n bak eruit? ‘De bak is gemaakt van gerecycled materiaal. Aan de binnenkant zijn drie lagen, gescheiden door gaas. In de bovenste gooi je het afval. Als het klein genoeg is zakt het door het gaas en komt in de laag eronder, daar oogsten we de compost uit. De wormen zitten in de bovenste twee lagen. Daaronder zit nog een laag waar het vocht opgevangen wordt. Dat is percolaat, donkerbruine plantenvoeding. Dat pomp ik eruit met een pompje en een boormachine.’

Eerlijk verdelen
De flessen en emmers zijn inmiddels gevuld. Waar gaat de compost naar toe? ‘De compost is voor alle composteerders’, legt Anna uit, ‘Voor planten op een balkon of in de tuin. Het percolaat is ook geschikt voor kamerplanten. Wat over is verdelen we over de geveltuinen, bloembakken of doen we in de gemeentetuin. Compost is heel goed voor de grond, het houdt vocht vast en dat is met deze hete zomers een groot voordeel.’ Anna sluit af met een oproep: ‘Hebt u zin om mee te doen, sluit u aan want we kunnen nog wat medecomposteerders gebruiken: [email protected].’

Helaas plaatst de gemeente Amsterdam geen nieuwe wormenhotels meer. Wilt u graag aansluiten bij een bestaand wormenhotel? Op maps.amsterdam.nl/buurtcompost staan de contactgegevens.

Wormenhotels zijn ook in alle soorten en maten te koop van groot tot klein, geschikt voor een balkon.