Home Uit In Oost XA4 speelt piano en ijshockey

XA4 speelt piano en ijshockey

0
Xavier Boot en Philip Glass

Piano spelen en ijshockey is niet bepaald een veelvoorkomende combinatie. Zoiets als het Muziekgebouw tegenover de Jaap Edenhal. Xavier Boot doet het beide. De sport onder zijn eigen naam en de muziek als XA4. Op 6 december komt op het label van de Amerikaanse minimal-componist Philip Glass zijn eerste vinylplaat uit. oost-online muziekspecialist Oscar Smit ging op zoek naar het verhaal van de ijshockeyende muzikant.

Oscar Smit

Toen ik in Het Parool het stuk las over de boksende Amsterdamse wethouder Alexander Scholtes, moest ik direct aan pianist en componist Xavier Boot denken (PS, 25-11-2023). Scholtes zat op het conservatorium en was ooit een succesvol pianist. Hij gaf die carrière op en begon later te boksen. De 34-jarige Xavier Boot combineert nog steeds sport en muziek. De Jaap Edenhal en ijsbaan vormen een belangrijke locatie in zijn leven. Hij traint daar en speelt er regelmatig wedstrijden. Tussendoor is hij in Nederland op stap om als XA4 concerten te geven.

IJshockey

‘Als kind deed ik al veel aan sport. Naast judo en paardrijden, speelde ik ook ijshockey en hield van langebaanschaatsen. Ik had een tante, Elise van der Weerden, die was directeur van de Jaap Edenbaan. Zodoende kwam ik daar als kind al veel’, aldus Xavier Boot. ‘Van al deze sporten is alleen ijshockey over gebleven. Ik ben nooit geblesseerd geweest want met mijn dikke handschoenen, helm en body protectors zit ik helemaal onder de bescherming.’

Hoe is hij gekomen tot de combinatie van piano met elektronica? X4 is een bijzondere muzikant. Hij combineert pianospel met elektronica. Daarom gaat hij altijd naar optredens met een rugzak vol effectapparatuur en een laptop, die hij op het podium verbindt met de concertpiano, bij voorkeur een vleugel.

Vanaf heel jong is hij al bezig met klassieke muziek. Hij speelde zelfs als tienjarige kort de pauken in een orkest. Als tiener speelde hij muziek van de klassieke meesters en zat hij op het conservatorium in Utrecht. Hij won een prijs bij het prestigieuze Prinses Christina concours. Hij ging naar het conservatorium in Den Haag en haalde hier zijn bachelor. Maar vervolgens was hij een beetje uitgekeken op de dogmatische klassieke muziek en wilde hij niet zijn verdere leven fulltime met klassieke muziek bezig zijn.

In Den Haag ontdekt hij jazz en improvisatie. Met deze bagage kwam hij in Amsterdam terecht. Hier ging er in club Trouw een hele nieuwe wereld voor hem open: elektronische muziek. Ook bezocht hij het Lowlands festival. Xavier Boot besloot naar het conservatorium in Amsterdam te gaan om het masterprogramma Live Electronics te gaan doen. Sindsdien schrijft hij zijn eigen composities voor piano & elektronica en leerde hij ook de minimal Music van Philip Glass kennen.