Home Groen Zeeburgereiland heeft buurtmoestuin dankzij unieke samenwerking

Zeeburgereiland heeft buurtmoestuin dankzij unieke samenwerking

0
Buurtmoestuin ‘De Zeeburgertuin’ als bewijs dat verstedelijken en verduurzamen hand in hand gaan. Foto Eelkje Colmjon.

Het Zeeburgereiland heeft sinds deze week de Zeeburgertuin in gebruik genomen. Deze buurtmoestuin van ongeveer 1.000 m2 draagt bij aan een klimaatbestendige wijk, meer biodiversiteit en sociale cohesie. Ontwikkelaars, bouwers en beleggers kunnen niet om het klimaatvraagstuk heen en nemen ‘groene projecten’ steeds vaker op in nieuwe ontwerpen. Ook bij Zeeburgertuin is dat het geval.

De Zeeburgertuin ligt naast de nieuwe Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. In de vrij toegankelijke pluktuin kunnen mensen uit de buurt kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de fruitboomgaard. De moestuin biedt ruimte voor zo’n vijftig leden en twee scholen om hun eigen voedsel te verbouwen. Gft-afval wordt gecomposteerd en gebruikt om de grond te verrijken. De speciaal opgerichte moestuinvereniging beheert de tuin grotendeels zelf.

‘De enorme bouw-ambitie van Amsterdam zorgt ervoor dat de stad de komende jaren verder zal groeien en verdichten, zegt Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad. ‘We willen voorkomen dat groen hierdoor in de verdrukking komt. Met deze huidige ambities, is het extra belangrijk om door samenwerkingen te blijven investeren in groene, leefbare buurten.’ Groen is belangrijk om de stad beter bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering: het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. Andere voordelen van groen die bewoners direct raken zijn dat groen gelukkig maakt, bijdraagt aan de sociale cohesie in een buurt en bewoners uitnodigt tot bewegen.

Groene steden zijn de toekomst

De moestuin is er gekomen door samenwerking van bewoners met de gemeente en vastgoedpartijen. De Gezonde Stad trad op als onafhankelijke verbindende partij en maakte het mogelijk voor vastgoedpartijen om te investeren in een kavel dat niet van hen is, samen met en op grond van de gemeente. Zo zijn het stroomlijnen van vergunningentrajecten, bewonersparticipatie en financiële investering allemaal elementen die hier goed samen komen. Door het delen van netwerk en kennis laat deze samenwerking zien dat woningbouw en vergroening goed samengaan.

Vastgoedpartijen investeren steeds vaker in de kwaliteit van de leefomgeving, community en klimaatbestendigheid van de wijk. Dit wordt steeds bepalender voor de waarde en het succes van het vastgoed. ‘Groene steden zijn de steden van de toekomst, zowel wat betreft woongeluk van mensen, als rendement voor investeerders’, legt Kim Rimmelzwaan van a.s.r. real estate uit ‘Alle voordelen van meer stedelijk groen bij elkaar genomen, is het voor ons niet meer dan logisch om hierin te investeren.’ Een ontwikkeling die op zich dus niet nieuw is, wel zijn duurzame investeringen van bedrijven in crisisjaar 2020 in een rap tempo gestegen*. Staan we hiermee op het kantelpunt om de omslag naar een groene economie te maken?