Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het kader daarvan is #deverzamelvrouw een inzamelingsactie gestart naar menstruatieproducten voor de Voedselbank Amsterdam en andere maatschappelijke initiatieven in Oost die zich inzetten voor bewoners die hun hulp kunnen gebruiken.
Nadia Balkoudia, op Instagram #deverzamelvrouw, houdt zich bezig met menstruatie-armoede. Vanuit haar werk als ouder-kindadviseur bij Ouder- Kindteams Amsterdam (OKT) en haar maatschappelijke betrokkenheid is ze erg begaan met dit onderwerp.
Wat is menstruatie-armoede? Nadia: ‘Kort gezegd, niet voldoende financiële middelen hebben om menstruatieproducten aan te schaffen. Men ziet onderdak, eten en drinken als eerste levensbehoefte. Maar voor veel mensen zijn menstruatieproducten ook een eerste levensbehoefte, je menstrueert tenslotte (in de meeste gevallen) elke maand!’
‘Sinds de coronapandemie is er sprake van een toename van Amsterdammers die het financieel moeilijk hebben’, legt Nadia uit. ‘Daarnaast zijn er ook veel ongedocumenteerden en dak- en thuislozen die zowel een tekort hebben aan toegang tot ondersteunende voorzieningen en menstruatieproducten. Maar ook aan veilige, goede (prive)sanitaire voorzieningen om zichzelf te verschonen en op te frissen.’
Mensen die een beperkt budget hebben, moeten keuzes maken in waaraan ze hun geld per maand wel of niet kunnen uitgeven. Voor verzorgings- en hygiëneproducten blijft er soms te weinig of geen geld over.
Nadia: ‘Voor veel mensen zijn zowel menstruatie als armoede gespreksonderwerpen waar een taboe op rust. Dit maakt dat men er niet makkelijk over praat en problemen vaak te laat duidelijk worden. Voldoende en goede kennis over menstruatie is belangrijk en maakt het gesprek over menstruatie en menstruatie-armoede beter bespreekbaar.’
‘Als je tijdens je menstruatie de angst hebt om door te lekken en niet voldoende producten hebt om jezelf regelmatig te verschonen, ga je plekken en activiteiten vermijden. Denk aan werk, school, sport. Dit zijn juist plekken en activiteiten waar je wel moet zijn voor je ontwikkeling, het verdienen van een salaris en of sociale contacten. Ook kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals onder andere schimmelinfecties.’
Menstruatie-armoede geeft op andere vlakken dus ook een hulpvraag of probleem, voor de mensen die te weinig menstruatieproducten kunnen aanschaffen. Dit zijn onderwerpen die ondervangen kunnen worden als voor iedereen voldoende menstruatieproducten beschikbaar zijn.
De menstruatie is een terugkomende cyclus dus het onderwerp menstruatie-armoede is dat helaas ook. Hierover gaat Nadia graag in gesprek met andere partijen in de stad. Het gaat hierbij om politieke partijen, maar ook organisaties die zich inzetten tegen menstruatie-armoede. Het doel is natuurlijk een structurele oplossing zodat er voor iedereen voldoende menstruatieproducten zijn!
Het OKT werkt wijkgericht, wil zichtbaar zijn in de wijk voor de bewoners en andere organisaties. Het OKT biedt hulp aan gezinnen en jongeren in Oost. Nadia wil dit alles met elkaar te verbinden. Hierbij krijgt ze hulp van haar enthousiaste collega Tatiana Bento. Tatiana gaat regelmatig mee naar gesprekken en is onmisbaar geweest bij Nadia’s eerste stappen op social media.
Op instagram doet #deverzamelvrouw daarover verslag en over haar werk als hulpverlener.
Naar wie gaan de ingezamelde menstruatieproducten?
- Voedselbank Amsterdam
- De Kansenbank
- Stichting Life&Style
- Stichting Dappere Dames
- Stichting Veerkrachtig Betondorp
- Maya Angelou Opvang
Wat kun jij doen om mee te doen aan de inzamelingsactie?
Koop en doneer vanaf maandag 28 februari menstruatieproducten bij de volgende Etos-filialen in Oost
- Linnaeusstraat 119
- Eerste van Swindenstraat 365-369
- Molukkenstraat 71-73
- Helmholtzstraat 57
- Oostelijke Handelskade 1035
Of lever menstruatieproducten in bij
- OKT kantoor, Pontanusstraat 278 (inleveren bij de balie in de daarvoor bestemde bak)
- De Kansenbank, Buurthuis Archipel, Makassarplein 1
- Stichting Life&Style: Activiteitencentrum Vonk, Ambonplein 63
- Stichting Dappere Dames, Batavia, Tidorestraat 107
Vanaf 8 maart worden alle producten door Nadia, Tatiana en OKT-collega’s verdeeld en langsgebracht.
- Wil jij meer weten of een keer in gesprek met Nadia als #deverzamelvrouw mail dan naar [email protected]
- Wil jij meer weten over het Ouder-Kindteam kijk dan op www.oktamsterdam.nl