Home Overzicht Zelfs tot nieuwjaarsreceptie van Assadaaka dringt polarisatie door

Zelfs tot nieuwjaarsreceptie van Assadaaka dringt polarisatie door

0

Stichting Assadaaka Community, toch het toonbeeld van een vereniging die zich inzet voor sociale cohesie, werd tijdens hun nieuwjaarsreceptie donderdag onbedoeld zelf even het toneel voor de opgekropte spanningen die in Amsterdam leven over de gebeurtenissen in Gaza.

Henny Reubsaet

Eduard Nazarski, voorzitter van Pax Christi, zei in zijn betoog dat het Westen met twee maten meet als het om Israël gaat. Hij werd daarbij luidkeels geëmotioneerd onderbroken door een dame uit de zaal. ‘U heeft het over Israëls reactie op Hamas, maar het is niet Hamas die begonnen is. Wat zou u zelf doen als uw land en huis en bezittingen worden afgepakt door immigranten?’

In zijn welkomstwoord in zaal Genieten had de voorzitter van Assadaaka, Ahmed El Mesri, aan de talrijke aanwezigen net uitgelegd dat zijn vereniging zich in 2024 had gericht op twee speerpunten, namelijk armoedebestrijding en inzet voor vrede. Daarom waren voor de nieuwjaarsreceptie medewerkers van enkele organisaties uitgenodigd die met hen hadden samengewerkt om te spreken over ‘de kracht van verbinding en samenwerking.’

Eduard Nazarski, door zijn eerdere werk als directeur van Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland, bekend voorvechter voor mensenrechten, was uitgenodigd om dieper in te gaan op het thema vrede. In zijn lezing uitte hij zijn zorgen over huidige ontwikkelingen in de wereld en over het feit dat ook bij onze Nederlandse overheid de mensenrechten in het geding zijn. Dit deel van zijn toespraak leverde instemmende geluiden op uit de zaal. In de buurt heeft men helaas ook ervaring met etnisch profileren en discriminatie op huidskleur.

Maar zijn bezorgdheid over het feit dat de Westerse regeringen Israël blijven steunen ondanks de duidelijke rapporten dat het genocide pleegt in Gaza, leverde dus, paradoxaal genoeg, boze emoties op. Waarmee geïllustreerd werd dat goed en open luisteren naar de ander in het midden van een emotioneel conflict heel moeilijk is.

Jail van der Heiden van Dynamo en, Vilja Machgielsen en Ruben Heining van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, benadrukten alle drie dat verenigingen met veel contacten in de buurt essentieel zijn om sociale problemen op lokaal niveau aan te pakken.

Ahmed El Mesri, voorzitter van Assadaaka

Assadaaka gaat in 2025 voor de tweede keer meewerken aan een Vredesmaaltijd. De Vredesmaaltijd die in oktober na aanleiding van de voetbalrellen werd georganiseerd in hun locatie in de Wethouder Verweyhal aan de Polderweg was een groot succes door de grote opkomst. De behoefte aan verbinding en contact in de buurt is groot, ondanks of juist door de gevoelde polarisatie. Mensen willen het signaal afgeven dat ze bidden, hopen, wensen of snakken naar vrede, aldus mede-organisator Rogier Schravendeel. Maar de ruimte bij Assadaaka is voor een dergelijk evenement te klein. De tweede Vredesmaaltijd wordt daarom gepland in de Muiderkerk, op 17 maart.

Na deze afsluitende mededeling raakten de bezoekers van de nieuwjaarsreceptie, met duidelijk een diversiteit aan achtergronden, geanimeerd met elkaar in gesprek. De positieve boodschap van deze nieuwjaarsreceptie, verbinding, werd meteen in de praktijk zichtbaar.

Ook het betoog van Eduard Nazarsky werd door de goede onderlinge contacten ondersteund. In zijn pleidooi voor positieve vrede gaf hij aan dat het niet voldoende is dat overheids- en welzijnsorganisaties goed met elkaar samenwerken. Maar dat het juist belangrijk is dat burgers zelf actief worden en zich gaan inzetten voor vrede. Een weerbare samenleving is gebouwd op onderling vertrouwen. Iets dat nog extra belangrijk is geworden nu de regering zich alleen op oorlog lijkt voor te bereiden.