Home Exposities in Oost Framer Framed | nu te zien

Framer Framed | nu te zien

0

Tot 8 augustus | Wat doen we als de hype voorbij is? We organiseren een begrafenis om afscheid te nemen. Het afgelopen jaar hebben de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten een enorme impact op onze dagelijkse realiteit gehad. A Funeral for Street Culture probeert de effecten en rouw rondom deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken.

Expositie
A Funeral for Street Culture

Te zien tot 8 augustus

Het groepsproject kijkt naar de manier waarop opborrelende fricties en het verdriet binnen de hedendaagse straatcultuur ruimte krijgen en voorziet in een ritueel om afscheid te nemen van sociaal-maatschappelijke trauma’s. Zo probeert het uit de as van straatcultuur een nieuwe toekomstvisie te verbeelden en te smeden.

Straatcultuur is de afgelopen decennia een wereldwijd platform voor tegendraadse culturele expressie en verzet geweest, en heeft daarmee een grote invloed op cultuur, kunst en design gehad. De straat vormt daarbij het toneel, waar mensen niet alleen samenkomen uit solidariteit, maar ook uit strijd. De straat is in protest.

Het protest uit zich in verschillende activiteiten en situaties die de grenzen van culturen, kunst en design vervagen – zonder hiermee identiteit of politiek bewustzijn op te offeren. Hierdoor ontstaan keer op keer creaties en uitingsvormen die eigendom zijn van de gemeenschappen van wie deze afkomstig zijn.

Maar wat gebeurt er wanneer de cultuur wordt gecommercialiseerd door merken en instellingen? In hoeverre zijn deze processen van institutionalisering en hypercommercialisering een doodvonnis voor straatcultuur? Is er nog ruimte voor tegencultuur? Hoe kan deze ruimte eruit zien?

Samen met kunstenaars, dichters, ontwerpers, denkers en scammers onderzoekt Metro54 samen met Rita Ouédraogo deze vragen en verkent het de manieren waarop straatcultuur verweven is of zich juist losmaakt van dogma’s als design, performativiteit, queerheid, mode, activisme en culturele waardering. A Funeral for Street Culture is daarmee een kritische viering van straatcultuur en wordt gepresenteerd in de vorm van ontmoetingen, installaties, performances, gesprekken, rouwbijeenkomsten en workshops.


Framer Framed →
Oranje-Vrijstaatkade 71

Framer Framed is een platform voor kunst en cultuur, met een expositieruimte in Amsterdam-Oost. De exposities bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. De exposities tonen werk van bekende en onbekende kunstenaars die wereldwijd actief zijn en zich verhouden tot maatschappelijke vraagstukken.