Home Exposities in Oost Framer Framed | te zien tot 14 januari

Framer Framed | te zien tot 14 januari

0

Tentoonstelling Performing Colonial Toxicity werpt licht op de verborgen geschiedenis van het Franse nucleaire kolonialisme in de Algerijnse Sahara en de actuele ecologische en sociaal-politieke gevolgen ervan. Een project van onderzoeker en architectuurhistorica Samia Henni, in samenwerking met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution.

Expositie
Performing Colonial toxicity

Te zien tot 14 januari

Tussen 1960 en 1966 brengt het Franse koloniale regime vier atmosferische atoombommen en dertien ondergrondse kernbommen tot ontploffing, en voert het andere nucleaire experimenten uit in de Algerijnse Sahara waarbij de natuurlijke grondstoffen verloren zijn gegaan. Dit geheime kernwapenprogramma vindt plaats tijdens en na de Algerijnse Revolutie of de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog (1954-1962).

De resulterende vergiftiging van de Sahara verspreidt radioactieve neerslag over Algerije, Noord-, Centraal- en West-Afrika en het Middellandse Zeegebied (inclusief Zuid-Europa) waardoor onomkeerbare en voortdurende besmettingen van levende wezens, cellen en deeltjes zijn ontstaan, zowel in de natuur als in stedelijke gebieden. Omdat de archieven van het Franse nucleaire programma ruim vijftig jaar later nog steeds gesloten zijn, blijven historische details en de voortdurende gevolgen grotendeels onbekend.

Performing Colonial Toxicity presenteert beschikbare, aangeboden, gesmokkelde en gelekte materialen uit deze archieven in een immersieve multimedia-installatie. Met deze materialen is een reeks van zeventien audiovisuele assemblages gecreëerd die de ruimtelijke, atmosferische en geologische impact van de Franse atoombommen in de Sahara in kaart brengen, evenals de koloniale vocabulaires en de levens en nasleep van het radioactieve puin en nucleaire afval.

De architectonische schaal van deze zeventien ‘stations’, zoals Henni ze noemt, zijn bedoeld om je doorheen te bewegen en je ermee te engageren. Bezoekers worden uitgenodigd om zelf verbanden te leggen tussen wat wel en niet aanwezig is in de installatie.


Framer Framed →
Oranje-Vrijstaatkade 71

Framer Framed is een platform voor kunst en cultuur, met een expositieruimte in Amsterdam-Oost. De exposities bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. De exposities tonen werk van bekende en onbekende kunstenaars die wereldwijd actief zijn en zich verhouden tot maatschappelijke vraagstukken.