Samen zestig jaar getrouwd zijn is bijzonder. Tonny en Jan Janssen zijn al langer samen. Al sinds Jan zijn eerste paar schoenen maakte; voor Tonny.

Anneke Hesp

Tonny en Jan Janssen zijn ‘Bekende Nederlanders’ en veel gasten komen van ver buiten Amsterdam-Oost naar het Ramses Shaffyhuis aan de Piet Heinkade om te vieren dat ze zestig jaar getrouwd zijn. Als de stadsdeelvoorzitter haar entree maakt met bloemen is er al veel gebeurd, maar hun waardering voor de lokale belangstelling is er niet minder om. Het tekent een open houding naar al het moois dat het leven brengen kan.

Gouden letters
Zouden ze het geweten hebben, al die jaren geleden? Dat ze niet alleen geliefden zouden zijn, maar ook samen een gezin groot gingen brengen, innig samen zouden werken in de winkel en zakelijke partners  zijn? Je zou het willen, maar het kunnen is een tweede.

Men zegt wel eens dat achter elke grote man een sterke vrouw staat. Maar we leven in een tijd waarin die rol op de achtergrond niet meer hoeft en Jan en Tonny hebben hun kans gegrepen. Het is Tonny, niet Jan die meteen een creatieve en praktische oplossing bedenkt voor het maken van een foto. ‘Bij die gouden letters van 60 jaar.’

Begraven
Jan is er helder over als hij praat over hun werk; ‘Schoenen ontwerpen is het probleem niet. Ik heb altijd gemaakt wat ik mooi vind. Ik denk er niet over na of iemand ze wil kopen. Maar juist bij die volgende stappen is het belangrijk dat het distributiesysteem goed werkt.’

En die volgende stappen hebben ze samen gezet. Hun schoenen werden getoond in kunstmusea en verkocht in exclusieve winkels in het buitenland. Lange tijd zeker ook in hun eigen winkels, waaronder de beroemde winkel aan het Rokin.

Diny Naus uit Nieuw-Zeeland stapte er vele jaren geleden binnen. ‘Ik kocht er de mooiste schoenen die ik ooit gehad heb; ik wil er mee begraven worden. Zo elegant en comfortabel en na al die tijd nog pico bello. Ik heb er de hele wereld mee rondgereisd en iedere keer als ik ze aanheb willen mensen erover praten.’

Modepioniers
En na de winkel? Ook dat merkte Diny op. ‘Een jaar geleden was ik op Schiphol en kwam een vrouw tegen met een doos met laarzen van Jan Janssen. We hadden een hele conversatie over schoenen. Zij had ze net in Madrid gekocht!’ Wie googelt kan de collectie online bewonderen. Zelfs die allereerste ontwerpen met houten zolen.

Elegant en comfortabel; is er een mooiere omschrijving voor deze twee modepioniers?