Voor het Nederlands Elftal komt de achtste finale in zicht. Na gelijkspel tegen Frankrijk rest nog de wedstrijd tegen Oostenrijk. De vooruitzichten zijn gunstig. Dat hopen ook de feestartikelen winkels. De dames van Dam Feestartikelen op de Middenweg stralen als ze over het EK praten.

Arie Martijn Schenk

‘We hebben een speciale hoek ingericht met oranje en rood-wit-blauwe spullen, de oranje vlaglijnen en grote vlaggen met leeuw zijn de favoriet’, vertelt Joy en laat met een Oranje gloed in haar ogen zien wat ze allemaal in huis hebben. ‘Bij grotere aankopen zoals ballonnen geven we korting.’ De etalage aan de Middenweg toverden de dames van de feestwinkel uitbundig in EK sfeer.

Al 27 jaar verkoopt de bekende winkel in Oost feestartikelen. En zeker ook met een Europees kampioenschap. Bij de ingang staat voor de gelegenheid ook een rek met veel nationale vlaggen. ‘Voor elk EK deelnemer kun je bij ons terecht’, zegt medewerker Desi lachend vanachter de toonbank. Het is druk in de winkel. Want ook de artikelen voor geslaagde scholieren vinden deze periode veel aftrek.

De dames hopen dat het EK nog lang duurt. Zolang het Nederlands Elftal in het toernooi zit, blijft de verkoop goed doorlopen. ‘Laat ze maar veel winnen, want als ze eruit liggen, ruimen we gelijk de boel op en daar hebben we nog geen zin in!’, vertellen Desi en Joy die al jaren in de feestwinkel werken.

In Oostpoort bij winkelketen SoLow hebben ze EK-feestartikelen in huis. De medewerker vertelt dat de T-shirts en vlaggen het beste verkopen. ‘We hebben allerlei soorten EK versieringen. Het bijzonderste artikel vind ik de oranje ketting.’ Een klant die op zoek is naar spullen voor de wedstrijd van vanavond rekent een oranje zonnebril en hoedje af. ‘Hopelijk kan ik eindelijk die zonnebril gebruiken met een het mooie weer. We zijn er klaar voor!’