Home Duurzaam Zonnedaken voor daklozen

Zonnedaken voor daklozen

0

Ze liggen er al een paar weken, de 157 zonnepanelen op het dak van basisscholen De Dapper en Thula in Oost. Op 18 oktober ging eindelijk de stekker er in en kreeg de school duurzame stroom van eigen dak. Op een scherm in de gang kunnen leerlingen en ouders bijhouden hoeveel de panelen opwekken.

Aukje van Bezeij

Het initiatief voor het leggen van de panelen kwam van Energiecooperatie Zuiderlicht. Mede-oprichter Frank Boon: ‘Veel Amsterdammers hebben geen dak, of geen eigen dak: ze huren, ze wonen in een VvE of hun dak is niet geschikt. Zonnepanelen op je eigen dak zijn voor veel Amsterdammers geen reële optie. Tegelijkertijd zijn er nog veel onbenutte daken in de stad.’ Wat alleen niet lukt, lukt samen wel. Via Zuiderlicht kan iedereen een bijdrage leveren, hoe klein ook. Voor een euro ben je namelijk al lid. Als lid kún je met leningen à 250 euro mee-investeren, maar dat hóeft niet.

Het mooie van de constructie is dat de panelen zichzelf terugverdienen. Boon: ‘Als je met een lening meedoet krijg je tien jaar lang jaarlijks tussen de twee en vijf procent rente. Na tien jaar krijg je het hele ingelegde bedrag weer terug. Al die tijd ligt jouw lening op het dak van de school zonne energie op te wekken.’

Toch leeg
Je kunt de lening op je eigen naam zetten, maar bijvoorbeeld ook op dat van je kind. Of kleinkind. Dan krijgt hij of zij de rente: zakgeld van de zon en aan het eind van de looptijd het zo opzij gezette geld. Matt woont in de buurt van de school en gaf zijn vier kleinkinderen elk een lening. Hij maakte ingelijste oorkondes voor ze, die een prominent plekje kregen op hun kamers. Of ze er blij mee zijn? ‘Als ze het niet meteen kunnen opeten, of er mee kunnen spelen, reageren ze altijd wat stil’, lacht Matt. ‘Maar, later gaan ze het beseffen, hoor.’

De kinderen van de school reageren minder stil. ‘Het dak was toch leeg. Niemand heeft er last van. Het is goed voor het milieu en de zon schijnt elke dag’, zegt Lina uit groep 8 van De Dapper. ‘Nou ja, bijna elke dag, vandaag helaas niet’. Voor klasgenote Youssra voelt het met zonnepanelen op het dak nu al anders: ‘het lijkt wel of onze tablets nog beter werken’.

Nog meer daken
Zuiderlicht werkt aan nog andere projecten in Oost. Als alles goed gaat legt de coöperatie binnenkort zonnepanelen op basisschool De Meer. Dat doen ze, zoals altijd, samen met betrokkenen en omwonenden. Wil je meedoen of meer weten? Kijk dan op www.zuiderlicht.nu.