Home Overzicht Zwem veilig of zwem niet

Zwem veilig of zwem niet

0

De zomer is begonnen, al lijkt het weer terwijl ik deze column schrijf herfstiger dan de afgelopen maanden. In Oost zijn zomerse taferelen onlosmakelijk verbonden met het water. Oost is het meest waterrijke stadsdeel van Amsterdam. We hebben de Amstel, het Oostelijk Havengebied, maar natuurlijk ook IJburg dat omringd is door water en nabij het IJmeer ligt. En niets is zo lekker als de combinatie van zon en water. En waar men het vroeger, vanwege het viezige water, het niet in zijn of haar hoofd haalde om een duik in het water te nemen midden of dichtbij de stad, lonkt het schone water tegenwoordig als nooit tevoren. Alleen schijnt bedriegt.

Terwijl de zon brandend aan de hemel staat, je zwetend op de kant zit en het water er schoon uit ziet en prachtig schittert in de zon… Spring nooit zomaar in het water! Alleen de officiële zwemplekken zijn namelijk veilig. Op alle andere plekken is het water niet gecontroleerd op kwaliteit, de bodem is onbekend, objecten in of onder water zie je niet en voor boten is het lastig om een zwemmer te onderscheiden in glinsterend en golvend water. Dus ondanks elk jaar weer de ronkende woorden van het Parool over wat de leukste zwemplekken zijn in Amsterdam, echt alleen de officiële zwemlocaties zijn veilig. Daar controleren we waterkwaliteit, bodem en toegankelijkheid en ligt het water niet midden in een vaarroute. In Oost zijn we gezegend met twee officiële zwemlocaties, het strandje in het Diemerpark en het strand op IJburg. Maar fiets ook eens een klein stukje verder naar de prachtige Gaasperplas in Zuid-Oost, Nieuwe Meer in Zuid of onze buurgemeente waar je mag zwemmen in de Ouderkerkerplas. Trouwens, voor heel Nederland een goede tip raadpleeg de website zwemwater.nl om te zien waar het schoon en veilig is.

We zien in Amsterdam steeds meer mensen genieten van het met elkaar buiten zijn. In het park, op een groenstrook langs het water of natuurlijk op het water. Ook hier zien we hoe de druk in de stad toeneemt en ik probeer dan ook telkens nieuwe plekken toe te voegen waar mensen kunnen recreëren en bij voorkeur ook kunnen zwemmen.

Afgelopen weekend opende het gloednieuwe Bella Vistapark, een prachtig nieuw park vlakbij de Amstel. Zwemmen kan er niet, maar aan de kop van het park kijk je wel uit over het water, er is veel ruimte en er zijn heerlijke schaduwplekken door de grote oude bomen die oorspronkelijk op het bedrijventerrein van Nuon lagen. Kortom, er zijn nog zat fijne plekjes te ontdekken in de stad, voor rust, vertier, zon en water.

Ik wens u dan ook een heerlijke zonnige en gezonde zomer, geniet van de stad en van elkaar en zwem veilig of zwem niet.