Home Agenda Zwemt er een bruinvis in de Amstel?

Zwemt er een bruinvis in de Amstel?

0

In de Amstel zwemt misschien een bruinvis. Bij SOS Dolfijn werd gemeld dat mensen dachten een dolfijnachtige te hebben gezien. De waarneming was van korte duur. Het dier haalde even boven water adem en dook toen weer onder. SOS Dolfijn vermoedt op basis van de informatie dat het gaat om een bruinvis, een kleine tandwalvis.

Bruinvissen zijn doorgaans solitair levende dieren en ook komt het wereldwijd vaker voor dat deze soort in rivieren wordt waargenomen. Een enkele bruinvis in een rivier is dus niet directe aanleiding voor paniek, maar wel reden voor SOS Dolfijn om het in de gaten te blijven houden. Mochten mensen in het gebied van Amsterdam een bruinvis zien zwemmen bijvoorbeeld in de Amstel of het IJ, dan is het fijn wanneer deze melding wordt doorgegeven aan SOS Dolfijn of ingevoerd wordt op de databank van www.waarneming.nl

De foto is niet van het waargenomen dier, maar kan helpen bij het herkennen van een bruinvis. Duidelijke kenmerken zijn de stompe snuit en de kleine driehoekige rugvin van een bruinvis.