Nog even samen wat drinken

Op 5 juli 2014 werd wandelclub ‘De Zwerfkatten’ opgericht (voorheen de Philadelphia Wandelclub) op initiatief van de gemeente, stichting Philadelphia en hockeyclub Athena. Vanaf hun groepswoningen voor al iets oudere mensen met een verstandelijke beperking aan de Anfieldroad wandelen de Zwerfkatten sindsdien elke zaterdagochtend met een zorgverlener en vrijwilligers naar de hockeyclub. In september maakten de Zwerfkatten een heuse excursie.

Dick Feenstra

Claudia (zij bedacht de naam Zwerfkatten), Frans en Louise, hebben zich daar al rond 9 uur op eigen gelegenheid gemeld bij Lia Rijnhart of Henk Hospers. Ze snijden daar fruit terwijl ze luisteren naar hun favoriete muziek.

Kleine tamboer

De overige Zwerfkatten lopen onder begeleiding een uur later naar het clubgebouw van Athena. Daar drinken ze cappuccino, chocomelk of een sapje en eten iets met fruit. Daarna spelen ze jeu de boules op veldje 7 dat voor hen gereserveerd is. Regent het, dan is er een activiteit in het clubgebouw. Het liefst dansen en zingen ze met elkaar. Hun favoriete is het lied ‘De kleine tamboer’ van Jan Smit, waarvan ze de tekst uit hun hoofd kennen. Claudia heeft een volkstuintje dat ze bij Pantar in Diemen onderhoudt. Zij plukt rijpe bramen voor de fruitsalade en zorgt voor kruiden die bij de lunch gebruikt worden.

Samen op stap

‘Kunnen we niet eens met zijn allen op stap gaan?’, vraagt Claudia terwijl ze samen met Louise en Frans fruit aan het snijden is. ‘Ja, dat zou ik ook graag willen,’ vult Louise aan, ‘Een excursie of zo, daar heb ik wel zin in’. Frans is het daar helemaal mee eens. Dat vonden de mensen van Athena en van Philadelphia een goed plan. De gemeente Amsterdam wil de excursie financieel wel mogelijk maken.

En zo parkeert er op woensdagochtend 27 september voor de thuisbasis van de Zwerfkatten op de Anfieldroad, een elektrische bus. Rond tien uur vertrekken de Zwerfkatten voor een excursie naar Natuurpark Lelystad. Daar wordt op het terras van het restaurant aan de plas gebak geserveerd. Er is één tafel waar gerookt mag worden. Eén van de Zwerfkatten grijpt in, pakt van een andere tafel een ‘verboden te roken’ bordje en zet die voor hen neer.

Groot wild

In het bezoekerscentrum bekijken ze een film over de dieren die in het natuurpark leven. Daarna stapt een aantal in een open elektrische bus voor een tocht door het park. De anderen gaan in een open elektrische boot een vaartocht maken. Ze zien wisenten, paterdavidsherten, wilde zwijnen, otters, edelherten en przewalskipaarden. Gidsen van het Natuurpark hebben tafels aangesleept voor een picknick waar de ervaringen worden gedeeld. Na de picknick gaat de groep die al gevaren heeft een tochtje maken met de open bus en vice versa. Na nog wat gedronken te hebben, beginnen ze aan de terugreis.

Op de terugweg zingen de Zwerfkatten. Natuurlijk ook over ‘de kleine tamboer’. Rond half vijf stappen ze glunderend, rozig en vermoeid uit op de Anfieldroad.