Home Overzicht 1.307 woningen vrijgemaakt voor legaal gebruik

1.307 woningen vrijgemaakt voor legaal gebruik

0

Het college van Amsterdam zet fors in op de aanpak tegen woonfraude. Het resultaat van de opgelegde sancties is dat er vorig jaar 534 particuliere woningen en 773 corporatiewoningen zijn vrijgekomen voor woningzoekenden. In 269 particuliere woningen was er sprake van illegale kamerverhuur en in 265 gevallen ging het om illegale vakantieverhuur. Er is een recordbedrag van 6,4 miljoen euro aan boetes opgelegd.

‘De resultaten in de aanpak tegen woonfraude laten zien dat woningen nog altijd te vaak worden gebruikt om winst te maken, in plaats van om in te wonen’, zegt woonwethouder Laurens Ivens. ‘Dit is reden om ook de komende periode onverminderd in te zetten op de handhaving van illegale toeristische verhuur, illegale kamerverhuur, illegale onderhuur en andere vormen van woonfraude.’

De Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente trekken samen op in de strijd tegen woonfraude in sociale huurwoningen. Deze samenwerking heeft geleid tot 514 adressen waar illegale onderhuur is geconstateerd. Illegale onderhuur is daarmee net als vorig jaar de meest voorkomende vorm van woonfraude in sociale huurwoningen.

In 2019 zijn 500 boetes voor woonfraude opgelegd, voor een recordbedrag van 6,4 miljoen euro. Dat is 2,6 miljoen meer dan in 2018 en een toename van 159 boetes. Daarnaast zijn 1.307 woningen vrijgemaakt voor legaal gebruik. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het college van B en W bekend heeft gemaakt.