Het ‘Nieuwendammer-bootje’ dat tussen 1927 en 1961 de personenveer-verbindingen van het Oostelijk havengebied naar de dijkdorpen in Noord onderhield, vaart weer. Je kunt ook deze zomer weer meevaren met de 100-jarige salonveerboot op haar voormalige route. Nu met een nieuwe halte aan de Javakade naast de Jan Schaeferbrug.

Na 1961 namen autobussen het vervoer over en werden de Gemeentelijke IJveren verkocht. Begin jaren 90 werd een aantal teruggevonden en naar de hoofdstad teruggehaald, waaronder het IJveer Xl. Sindsdien kan men met inzet van vrijwilligers en steun van Stadsdeel Noord deze bestemmingen van weleer weer per boot bereiken. De stichting Educatieve vaartochten Groot Amsterdam (SEGA) is nu de dertigste zomer begonnen van haar zondagse IJ-Buurtveerdienst.

Het IJveer Xl werd in 1923 gebouwd door scheepswerf Wed. J.I. Ceuvel te Amsterdam. In de oorlog brachten de Duitse bezetters haar naar Den Helder, waar zij na de oorlog gezonken en zwaar beschadigd werd teruggevonden. In 1947 werd de Xl weer bedrijfsvaardig om een jaar later verlengd te worden. In 1971 stelde het GVB haar buiten dienst.

De veerboot vertrekt iedere zondag tot en met 10 september aan de IJ-zijde van het Centraal Station, de Ruyterkade, steiger 14 (links naast GVB veren). Kijk voor de bijzonderheden op sega-amsterdam.nl