Zaterdag 23 september vierde de grootste scoutingvereniging van Amsterdam, Scouting Oost 1, een indrukwekkende mijlpaal: hun negentigste verjaardag. Dit jubileum zorgde voor herinneringen, ontmoetingen en opwinding bij vele bezoekers.

Morris Greeven | Foto Scouting Oost 1

Geschiedenis

Het jubileum was een moment om de rijke geschiedenis van Scouting Oost 1 te eren. Terugkijkend naar de afgelopen negentig jaar werden opmerkelijke prestaties en bijdragen in de schijnwerpers gezet. Er was dus ook een bijpassende geschiedenistentoonstelling met een indrukwekkende fotogalerij. Zo was er van elk jaar wel een foto van het in de buurt welbekende en door de vereniging georganiseerde Sinterklaasfeest. En sinds jaar en dag is Scouting Oost 1 ter ere van Koningsdag al poffertjes-bakkend te vinden op het Bredewegfestival, waarvan natuurlijk ook foto’s te zien waren. Deze activiteiten helpen bij het financieren van verschillende jaarlijkse kampen en houden de ledenprijzen betaalbaar.

Laagdrempelige sfeer

Naast de tentoonstelling kon je buiten ook terecht voor een borrelhapje en een drankje bij de geïmproviseerde tap- en wijnbar. Natuurlijk waren er diverse activiteiten: klauteren in de pionierpalen, marshmallows roosteren boven het kampvuur, voor de kinderen een groot luchtkasteel en niet al te ver van de informatiekraam stond de popcornwagen. Ondanks enkele stortbuien was er aan de sfeer op het scoutingterrein niet te tippen, iets dat volgens voorzitter Jan Garritzen bij de vereniging hoort. Hij noemt de sfeer dan ook: ‘laagdrempelig!’. ‘Een perfect deel van mijn jeugd was de scouting, waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt!’ vertelt een buurtbewoner en oud-lid van 71 met glinsterende ogen.

 Demografie

Tijdens het jubileumfeest waren er tal van bezoekers: van de jongste Welpen tot de ervaren Explorers, ouders en buurtbewoners. De diversiteit van de aanwezigen was een bewijs van de inclusieve aard van de vereniging, met scouts van alle leeftijden en achtergronden die samenkwamen om dit moment te vieren. Het enthousiasme onder bezoekers was aanstekelijk, iets wat me herinnerde aan mijn tijd bij de scouting.

Later werd me verteld door Sven die het kampvuur in de gaten hield, dat iedereen van de leiding vrijwilliger is en naast een baan of studie de doordeweekse opkomst steevast bijwoont.

 Tot slot

Het 90-jarig jubileum van Scouting Oost 1 was een moment van trots, reflectie en vreugde. Zelfs na het einde van het programma bleef het overgrote deel van de bezoekers nog op het terrein hangen voor een babbeltje. Terugkijkend op negen decennia van avontuur en groei, blijft de vereniging inspireren om verder te gaan. Op naar de honderd jaar!