Home Duurzaam 11,2 miljoen euro beschikbaar voor aanleg warmtenet in Middenmeer Noord

11,2 miljoen euro beschikbaar voor aanleg warmtenet in Middenmeer Noord

0

Amsterdam stelt 11,2 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van een warmtenet in Middenmeer Noord in de Watergraafsmeer. Omdat de openbare ruimte in het gebied de komende jaren op de schop gaat, grijpt de gemeente dit moment aan om een deel van dat warmtenet aan te leggen.

Samen met MeerEnergie gaat Amsterdam onderzoeken welke rol er voor de energiecoöperatie is weggelegd in de exploitatie van het warmtenet. MeerEnergie heeft datacenter Equinix op het Science Park bereid gevonden om restwarmte voor het net om niet beschikbaar te stellen.

Besparing van zo’n 1.500 ton CO2

‘Het is voor het eerst dat we als gemeente zelf alvast een deel van een warmtenet in de grond leggen en dat we op grote schaal gebruik gaan maken van restwarmte van een datacenter’, zegt wethouder Marieke van Doorninck. ‘En het is voor het eerst dat we op het schaalniveau van een volledige buurt de samenwerking zoeken met een bewonerscoöperatie om te onderzoeken hoe we energievoorziening in lokaal beheer kunnen organiseren.’ Hoe dat uitwerkt, weet de wethouder nog niet. ‘De investering die we doen zie ik dan ook als ‘leergeld’: van wat we hier gaan doen, leren we ontzettend veel. Die kennis en ervaring gaan we gebruiken bij het aardgasvrij maken van heel Amsterdam.’

‘In Middenmeer gaat de grond de komende jaren open omdat het riool en de elektriciteitskabels worden vernieuwd’, laat stadsdeelbestuurder Rick Vermin weten.’ Het is goed nieuws dat het college de wens van stadsdeel en buurt overneemt om nu een warmtenet aan te leggen. Hiermee wordt de energietransitie versneld en tegelijkertijd een modern alternatief ontwikkeld voor de huidige warmtemarkt.’

De aanleg van het warmtedistributienet gaat nog zeker een aantal jaren duren. Die tijd wordt benut om samen met MeerEnergie de rest van de buurt te betrekken, en om hun wensen en eventuele bedenkingen op te halen. Amsterdam ziet dit traject als een belangrijke manier om te leren om te gaan met lokale initiatieven voor het aardgasvrij maken van buurten en de rol die de gemeente daarin kan spelen.

De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om de CO2 uitstoot in 2030 met 55% terug te dringen. Daarnaast moet Amsterdam in 2040 een aardgasvrije stad zijn. Nieuwe wijken worden niet meer op het aardgas aangesloten en deze collegeperiode wordt gestart met het aardgasvrij maken drie bestaande wijken. Als alle woningen in Middenmeer Noord op het warmtenet worden aangesloten, levert dat jaarlijks een besparing op van zo’n 1.500 ton CO2.

De gemeenteraad heeft dit jaar een Klimaatfonds van 150 miljoen euro ingesteld. Dit fonds stelt de gemeente in staat om de aanleg van het warmtenet te realiseren. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het investeringsvoorstel van het college van B en W. Na instemming door de gemeenteraad worden de werkzaamheden in de openbare ruimte samen met Waternet en Liander aanbesteed.