Het was gezellig, Koningsdag in de Watergraafsmeer. Tussen de Hogeweg en de Oranje Vrijstraatkade genoot iedereen van het aanbod op de kleedjes, de optredens en de hapjes. Het weer werkte lekker mee, een korte regenbui kon de pret niet drukken. Ook oost-online stond met een kraam op de markt. Bezoekers maakten kans op een  leuke, groene prijs, en cadeaubon ter waarde van 50,00 euro. Verslaggevers van oost-online en Dwars geven hun impressie, Eddy Ellert maakte de foto’s.

Henny Reubsaet schrijft

Er is de laatste jaren altijd maar één plek waar ik met Koningsdag wil zijn, en dat is op het Bredewegfestival in de Watergraafsmeer. In de regen, kou, of brandende zon, dat deert niet, het is er altijd en immer heerlijk en voorspelbaar supergezellig.

Voor mij hangt dat vooral samen met de grote hoeveelheden kinderen die met hun ouders achter tafeltjes en kleedjes zitten met hun oude speelgoed, kleren of zelfgebakken koekjes. Kinderen die dapper staan te zingen of te dansen of een muziekinstrument bespelen.

De gezelligheid komt ook door het straattheater, de smakelijke hapjes zonder dikke barbecuewalmen en de fantastische muziekgroepen die her en der optreden. En ook door, laat ik het toch maar benoemen, door het feit dat het festival (nog) niet massaal bezocht wordt door dagjesmensen en gewoon ‘ons’ Amsterdams feestje is.

Wat voor mij de grootste aantrekkingskracht vormt van Koningsdag in de Watergraafsmeer, waar ik het meest van geniet zijn de zelfgemaakte spelletjes die zijn verzonnen om een zakcentje te verdienen. Vooral de spellen waarbij omstanders ook plezier hebben in de capriolen van de deelnemers. Het was weer genieten dit jaar.

Honderd seconden aan een rekstok blijven hangen…een uitdaging vooral voor stoere jongens uit de sportschool, maar 100 seconden blijkt dan toch wel lang. Een compleet andere uitdaging was het eten van twee droge mariakaakjes binnen 20 seconden, ook niet te doen, maar wel grappig om te zien. Blikgooien, in dit geval met tennisballen op de ballenkokers van de tennisclub, bleek menigmaal tot zelfoverschatting te leiden. Alle eendjes uit een emmer met een haakje moeten vangen binnen één minuut, zenuwslopend. Net als het spelletje om een sjoelsteen over een bord met gaten te moeten schuiven met behulp van twee touwen.
Of gewoon een muntje op een drijvende sinaasappel 5 seconden laten liggen, hoe moeilijk kan het zijn? Net zo moeilijk als wortels vangen die op onverwachte tijden naar beneden vallen. Of een pingpongballetje al stuiterend in een beker met water krijgen.

Als je al die behendigheidsspelen had gedaan voelde je je misschien voldoende opgewarmd om te durven deelnemen aan het NK gietergooien, dat, zoals het een NK betaamt, een enthousiast publiek veroverd had… hilarisch bij tijd en wijle. Mocht je van al die spelen niks gebakken hebben, kon je nog altijd terecht bij de aloude grabbelton, het Rad van Fortuin, of knikkers laten rollen over een parcours, prijsjes gegarandeerd. En gezelligheid dus ook gegarandeerd. Het was weer een mooi feestje dit jaar!

Jaap Kamerling ging tomaten hakken

Mijn topmoment op Koningsdag was wel de uitdaging, die ik pardoes aan ging om met een stevige hamer op het geschikte moment kleine snoeptomaatjes te verpulveren. Het jochie dat de act had bedacht wierp staande op een hoge stoel de tomaatjes in een plastic buis met een lichte kromming, zodat de vrucht pas op een onvoorspelbaar moment werd geraakt en uiteenspatte.
In fracties van seconden moest je reageren om de tomaatjes te raken en dat lukte me nota bene de eerste keer al. De jochies keken me verbijsterd aan. Mijn inzet van een euro werd verdubbeld als beloning en ik mocht opnieuw aan de slag. En ja, dan gaat het natuurlijk mis. Maar toch: mijn dag kon niet meer stuk dankzij de inventieve ventjes.

Ook was ik onder de indruk van de Surinaamse man, die jongleerde met een tegenspeelster. Op een gegeven moment hing ze met haar rokje in het kruis van de man. Het was maar goed dat het Koningsdag was, want dan mag bijna alles. Een grenzeloze dag is dat.

De jochies met gitaar achter de microfoon vertederen ook steeds weer en tot mijn vreugde zag ik ook weer dat er geestdriftig werd geschaakt. Dit nobele spel is helemaal trendy onder de jeugd en zal hun redding gaan betekenen,  want dat spel doet een krachtig beroep op je hersenen.

De belevenissen Anita Boelsums bij de kraam van Dwars en oost-online

Iedereen voelt zich een beetje jarig op Koningsdag, hoorde ik iemand zeggen. En dat is waar. Iedereen is vrolijk, gezellig, opgewekt. Zelfs als je ze een Dwars door de buurt onder de neus duwt – ‘Bent u geïnteresseerd in nieuws uit de buurt?’ – of een folder over oost-online – ‘Lekker actueel, leuk!’

Mensen lopen je niet straal voorbij, zoals gebruikelijk. Nou ja soms wel, maar niet echt stráálstraal, ze zijn in voor gezellige praatjes en grappige opmerkingen. ‘Nee dank je, ik kom uit Zwolle, grapje!’ ‘Nee sorry, we zijn aan het ontspullen, maar ik lees jullie wel altijd!’ ‘Ja, mag ik er eentje, ik ben een broer van Jim Jansen!’

Leuke ontmoetingen en complimentjes. Valt best mee, zo’n mooie kraam op de Linnaeuskade. Nuttig? Geen idee, maar wel gezellig en feestelijk! Op de terugweg naar huis nog even langs AH. De flessenautomaat bezet door iemand met een enórme vuilniszak vol blikjes… Gefeliciteerd allemaal!