Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Iemand moest het doen van Sanne Huysmans

Boek van de Week | Iemand moest het doen van Sanne Huysmans

0

Boek van Week 18 

Mijn moeder had vroeger een heel klein televisietje van koraalrood plastic. Het paste zo in je handpalm. Aan de achterkant zat een klein rond gaatje. Als je één oog dichtkneep en met de andere door het gaatje tuurde, kon je op de achterwand van het kijkdoosje een beeld zien. Heel hard moest je turen, om de details te kunnen onderscheiden. Ook al wist ik de beelden van buiten, toch bleef ik nieuwsgierig als ik met mijn vinger onderaan het doosje het knopje indrukte, en het volgende beeld voor de lens schoof. Alsof er in de tussentijd iets veranderd zou zijn, of je plotseling iets zou opvallen wat je nog niet eerder had gezien.

Tijdens het lezen van Iemand moest het doen, voelde ik me weer een kind dat door een kijkgaatje gluurt en dat de details van andere levens aandachtig mag bekijken. In ieder hoofdstuk neemt Sanne Huysmans je mee in het perspectief van een andere bewoner in de Kapelstraat, in een dorp in Vlaanderen. De tijd verspringt van verwilderde tuinen en het schrobben van tegels, naar winters tijdens de oorlog, gevuld met patatten jassen en slapen in het stro op de hooizolder. De jaren verstrijken en omdat je er tijdens het lezen golvend doorheen beweegt, komen de veranderingen binnen zoals je ze verwacht: traag en achteraf. Bovendien hebben de vele personages zachte blikken en allemaal aandacht, voor steeds iets anders. Ze vragen zich andere dingen af, blikken juist terug of kijken alleen vooruit.

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen. Het zoekt naar de blik van de ander, kijkt waar die zich op richt, neemt je mee. Door al die ogen zie je het verdrietige en mooie van tijd die voorbijgaat. De tijd die laat verwilderen of moet worden ingeperkt. Ondanks het vele overschakelen tussen de personages, verwart het niet. Ik kon steeds haast niet wachten om door te mogen klikken naar het beeld waar ik eerder vertrouwd mee was geworden, om te kijken hoe het daar nu verder mee zou gaan.

 _____

Iemand moest het doen is geschreven door Sanne Huysmans
Verschenen bij uitgeverij Koppernik
Nora Hendriks is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29