Home Overzicht 117 portretten rondom thema ‘In Herinnering’ in Loods 6

117 portretten rondom thema ‘In Herinnering’ in Loods 6

0

Dit jaar wordt de Nederlandse Portretprijs niet uitgereikt. Wel organiseert stichting DNP een Weekend van het Portret, een tentoonstelling van portretten in 2D en 3D. Het thema is In Herinnering – Portretten van dierbaren.  Alle ingezonden werken worden beoordeeld door Een professionele commissie beoordeelt de ingezonden werken. De beste worden geëxposeerd in de Bagagehal van Loods 6. De expositie opent 20 oktober en duurt tot en met zondag 23 oktober

Het thema van de expositie houdt verband met het overlijden van voorzitter van de Nederlandse Portretprijs Saskia Koppelaar-Siebers. De expositie toont prominent het portret Saskia dat haar levensgezel Frans Koppelaar in 2019 schilderde. Hij zette haar liefdevol neer als een zonnige, levenslustige vrouw die vol energie en warmte in het leven staat. Een mooi beeld dat nu dient als een dierbare herinnering aan haar.

Al worden personen bij leven geportretteerd, eens komt een moment waarop ze uitsluitend in de herinnering zullen bestaan. Zo verging het ook Peter R. De Vries, najager van onrecht die gewelddadig om het leven kwam. Ans Markus portretteerde hem zoals hij in de media overkwam: principieel en onverschrokken. Een icoon van strijd tegen harde criminaliteit. Nu een gelauwerde en betreurde BN-er.

Vroeger was het gebruikelijk om overleden personen in een familieportret als zijnde levend af te schilderen, soms voorzien van een attribuut dat de dood symboliseerde. Ter herdenking werden ook vaak jonggestorven kinderen geschilderd: macaber bleek of met vleugeltjes, als engeltjes. Die traditie ging geheel verloren. Het dodenmasker – gebruikelijk bij prominente personen – stierf eveneens gaandeweg een stille dood. We herinneren ons tegenwoordig liever de persoon zoals die was. Met een levendig portret waarmee we onze dierbare voorgoed in de herinnering kunnen houden.

Uit ruim 400 ingezonden portretten van Nederlandse kunstenaars heeft een deskundige selectiecommissie 117 werken geselecteerd voor de vijfde editie van het Weekend van het Portret. De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 21 oktober t/m zondag 23 oktober in Loods 6.