Waar is fair Circulair, vraag ik aan een voorbijganger. ‘Ja, daar verderop bij Albert Heijn staan kraampjes en zo, daar zal het wel zijn. En inderdaad, bij winkelcentrum Brazilië bieden jong en ouder van alles aan.

Mijn eerste gedachte gaan uit naar de vrijmarkten op Koningsdag. Maar Meta de Vries van buurtcoöperatie De Eester wijst me even later terecht, het is een duurzame markt. Je kunt er spullen kopen en verkopen. ‘Het is absoluut geen rommelmarkt.’

Het is een goeie plek voor fair Circulair bij de ingang van de grote supermarkt. Het winkelend publiek kan er meteen wat verantwoorde extra boodschappen doen. Er is veel kleding, spellen en speelgoed. Als ik op zoek ga naar meer activiteiten in en rond het winkelcentrum, loop ik op de Veemkade kleurig geklede muzikanten tegemoet. Het blijkt dat ik net te laat ben voor het optreden van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht op het Lloydplein aan de andere kant van het winkelcentrum.

Al zijn de muzikanten vertrokken, op het plein is het een en al gezelligheid met een vol terras bij Anne & Max. Kinderen vermaken zich bij Poppenkast Opgepast van Erik van Ophem. Het is er dolle pret! Naast het kinderplezier is er ook aandacht voor serieuze eco-zaken zoals het recyclen van plastic. En er is voorlichting over hoe je op vele manieren minder kunt verspillen en meer kunt hergebruiken.

Maar er is meer te doen tijdens deze fair van De Eester, wordt me verteld. In de passage in het midden van het winkelcentrum kun je meedoen met workshops. En inderdaad, tussen de winkels zijn grote en kleine mensen met zichtbaar veel plezier bezig met allerlei materialen. Iedereen mag meedoen, het kost niets.

Met fair Circulair wil De Eester duidelijk maken dat er veel praktische oplossingen zijn om duurzaam te leven. Veel mensen in het Oostelijk Havengebied zijn er al actief mee. ‘Gebruik minder, repareer, gebruik opnieuw, geef weg, leen, maak groener en schoner en kies anders’, is het motto. ‘Daarmee bespaar je grondstoffen en energie, goed voor het klimaat. Én je bespaart er zelf geld mee.’

Op de terugweg zie ik bij Albert Heijn mensen van de reiniging, die te midden van grijze rolcontainers bakjes uitdelen waarmee je gfe/t afval kunt verzamelen en in je rolcontainer kunt deponeren. Die rolcontainers voor groente, fruit, etensresten en tuinafval zijn in verschillende buurten afgeleverd bij mensen met een benedenwoning. Het is een activiteit die weer van stal is gehaald en nu groots wordt uitgerold in Oost.  Logisch dat ook deze activiteit op fair Circulair te vinden is.

Ik lever mijn bon voor een gratis bakje in en ga voor het verlaten van het winkelcentrum wat boodschappen doen. Ik heb geen tas bij me, maar het bakje doet dienst als boodschappentas. Dit dubbelgebruik past toch ook goed in de sfeer van fair Circulair…

Check De Eester verduurzaamt