Het nieuwbouwproject De Warren in IJburg heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Koninklijke Bouwend Nederland overhandigden de prijs aan de bewoners, aannemer en architect. De Warren is de eerste wooncoöperatie van Amsterdam. Het is een sociaal en duurzaam gebouw met 36 betaalbare huurwoningen.

Het is al de tweede keer dat De Warren in de prijzen valt. Vorig jaar ging de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs al naar De Warren.

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland van IJburg met 36 appartementen voor sociale huur en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw wooncoöperatie van Amsterdam. Het gebouw is ontwikkeld door een groep Amsterdammers zelf en zij zijn collectief eigenaar en beheerder van het gebouw. Met dit gebouw laat deze bouwgroep zien dat duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik is.

Het gebouw is energiepositief, gebouwd van hout dat deels is hergebruikt. Kim Otten, initiatiefnemer van het eerste uur en nu bewoner van De Warren, is heel trots: ‘Wij zijn de eerste die het is gelukt, maar nog mooier is dat er nu veel andere wooncoöperaties aan het ontwikkelen zijn. Het is belangrijk voor de stad dat deze beweging blijft groeien, want we hebben behoefte aan meer zeggenschap bij bewoners zelf.’