IJopener vindt sport heel belangrijk. Daarom laten we kinderen aan het woord die graag sporten. We gaan met ze naar de training en interviewen na afloop de trainer. Zo leren we de sportclubs in onze buurten kennen. We spreken met Emily (9), ze korfbalt bij AW.DTV, een club die sinds 1902 bestaat.

Tekst Hannie Raaff | Foto’s Björn Martens

‘Ik heb veel hobby’s: met vriendinnen spelen, boeken lezen, tv kijken en pianospelen, ik kan “Winter wonderland” al spelen. En sinds een jaar zit ik op korfbal. Ik zat eerst op een soort ballet, maar korfbal vind ik leuker. Ik houd van balsporten, en korfbal is een echte teamsport. We kregen op school een proefles en een flyer en ik vond het meteen leuk. Ik zit in team D1, A1 is het beste. Ik heb vriendinnen in mijn team, maar ik maak ook heel snel nieuwe vriendinnen. Een paar meisjes uit mijn klas van de Montessorischool doen nu proeflessen, die komen er ook nog bij.

Bij korfbal spelen jongens en meisjes samen in een team, dat is erg leuk. Ik kan best wel goed de bal in de korf schieten, maar het maakt niet uit wie het beste is. Je moet goed samen spelen. Je mag niet met de bal lopen, als je vrij staat moet je wel rennen. Als je vrij staat kan je proberen te scoren, maar je kan ook kijken wie van je team beter staat. Als je niet sociaal bent is korfbal echt niet een sport voor je.

We trainen op dinsdag- en donderdagavond van zes tot zeven, op zaterdag spelen we wedstrijd. In de zomer en de lente spelen we buiten, in de herfst en de winter binnen, in de sporthal op Zeeburgereiland. Soms ben ik na een hele dag school wel moe, maar als ik er ben, vind ik trainen altijd leuk. De trainers zijn alle drie lief, ze zijn nooit boos en we mogen ook gek doen en lachen. Wedstrijden zijn heel leuk. Als we thuis spelen mag ik ook mijn vader helpen – die is vrijwilliger in de kantine. Uit spelen is ook leuk, vooral als het echt buiten is, in de natuur.

Ik wil later ook in de natuur werken, het liefst als arts voor wilde dieren. Daar fantaseer ik over met mijn vriendin. Ik hoop dat ik dan ook nog tijd en geld heb voor korfbal.’

Trainer Skip (19)

‘Mijn ouders zaten op korfbal. Ik ben als kind op voetballen gegaan, omdat ik wat anders wilde. Maar ik kwam er achter dat korfbal gewoon leuker is. Je speelt met een kleiner team, het gaat sneller, je speelt gemixt. Het is de enige sport met dames en heren in één team.

Zegt Emily dat korfbal een sociale sport is? Je mag ook best individualistisch zijn, maar je moet tegelijk teamgericht zijn. Het imago van korfbal is dat het iets voor watjes is. Als je één wedstrijd hebt gezien, weet je al beter. Als de bal los is, niet door de korf gaat, mag iedereen proberen de bal te pakken, dan krijg je duels. Het tempo ligt ook heel hoog en er wordt veel gescoord. Het trainen van kinderen is erg leuk. Je leert ze technische vaardigheden zoals scoren, doorbal en rebounden, maar ook om goed op te letten wat hun teamgenoten doen. Als trainer let je er ook op dat kinderen aardig voor elkaar zijn. Verlegen kinderen worden makkelijk in de groep opgenomen. Ik heb een opleiding sport, bewegen en gezondheid gevolgd en ik werk in een BSO (buitenschoolse opvang).

Zelf speel ik in het tweede team van de senioren. Ik hoop in het eerste team te komen. En uiteindelijk landskampioen!’

Korfbal

Korfbal is in 1902 uitgevonden door Nico Broekhuysen, een idealistische onderwijzer die vond dat arbeiderskinderen recht hadden op een gezonde, leuke, sociale en betaalbare sport. Het spel heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een serieuze sport. Er is een internationale korfbalfederatie met 69 aangesloten landen. Nederland wordt nog steeds kampioen. Naast ambities kent korfbal nog steeds sociale tradities. Opvallend is dat op korfbal veel vriendschappen ontstaan die zeer lang standhouden en dat dan nieuwe generaties ook weer gaan korfballen.

Bekijk vooral de website van AW.DTV. Daar staat ook informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur, voor tegemoetkoming in de contributiekosten.

.