Home Dwars nieuws 40 jaar Amsterdam Roots Festival

40 jaar Amsterdam Roots Festival

0
Saïd Mouhssine met de voorstelling Routine: 3 juli in het Oosterpark.

Mensen met elkaar verbinden, dat is de missie van het festival. Vanaf 28 juni tot en met 3 juli is het Amsterdam Roots Festival weer terug in Amsterdam. Op verschillende locaties, waaronder het Oosterpark, krijgen artiesten een podium om hun ‘roots’ te laten zien aan het publiek. Het 40-jarige bestaan dit jaar wordt gevierd met als thema: transformatie.

Vivian Zimova   

Door middel van hun culturele erfgoed mensen met elkaar verbinden is dus de missie van het festival. De ‘roots’ van een persoon leren kennen en jezelf verrijken met een cultuur waar je eerder nog niet veel van af wist, is in deze tijd van polarisatie van essentieel belang. In het Oosterpark is de entree daarom dan ook gratis, om het evenement zo toegankelijk te maken voor iedereen die maar wil. Alle leeftijden, sociale achtergronden en culturele achtergronden komen hier samen.

‘Ik hoor van heel veel mensen op zo’n dag dat er een magische sfeer is,’ zegt Danka Dodewaard, de directrice van het Roots Festival. Ook wil het festival nieuw talent introduceren aan een podium, zodat ze de achterstand die artiesten hebben opgelopen in de coronaperiode de kans geven weer op te kunnen treden. Dit jaar is het 40-jarige bestaan van het festival, maar hoe zijn ze hier eigenlijk gekomen?

Begin

De eerste editie van het Amsterdam Roots Festival vond plaats in 1983, in de Melkweg. Dit ging toen onder de naam ‘Africa Roots Festival’: bekende artiesten uit Afrika kwamen hun faam opzoeken hier in Europa. In 1987 breidde het festival zich uit tot een meer werelds festival, alle culturen verwelkomend. De naam werd toen ‘World Roots Festival’.

Alogte Oho & His Sounds Of Joy (gospel uit Ghana): 3 juli in het Oosterpark.

Zo groeide het festival uit tot een groots cultureel feest en breidde het uit op meerdere locaties rondom Amsterdam. In de jaren daarna is het festival zich blijven uitbreiden: naar meer locaties en in samenwerking met meer partners. En uiteindelijk werd ook gekozen voor de naam die het festival nu heeft: het Amsterdam Roots Festival.

Dans

Na 2017 veranderde het concept van het festival, waar het eerst alleen draaide om de muziek, werden er nu ook andere kunstvormen geïntroduceerd zoals dans, theater of spoken word. Het jaarlijkse festival wordt altijd groots afgesloten met het Roots Open Air in het hart van het festival: het Oosterpark.

De coronaperiode heeft grote impact gehad op het festival. Zo heeft de directie in 2020 er een online-editie van moeten maken. Het jaar erop hadden ze meer geluk en konden ze het festival laten doorgaan. Maar ook dit ging niet zonder slag of stoot, het was namelijk een heel gedoe met regelen om de coronaregels in acht te houden en ook met name omdat er veel minder publiek kwam opdagen. Dit kwam uiteraard door de pandemie, maar ook omdat mensen geen zin hadden om een coronatoegangsbewijs te regelen voor een eendaags festival.

Transformatie

‘De wereld staat in vuur en vlam, er is een roep voor verandering op heel veel vlakken. Of het nou gaat om black lives matter, de woningnood of de verdeling van de materie op de wereld. De ongelijkheid is niet nieuw, maar het is door corona wel vergroot. De roep is dat het anders moet, het moet afgelopen zijn met ongewenste intimiteiten en discriminatie,’ zegt Danka. Ze vertelt dat er veel goede initiatieven waren in de coronaperiode om dingen anders te doen. Maar nu dat iedereen weer in de trein is gestapt van het normale leven en daardoor opgeslokt wordt, zijn deze initiatieven verwaterd. Daar wil het festival bewustzijn voor brengen. Danka stelt de vraag: ‘Hoe kunnen we bijdragen om de wereld toch een klein beetje bij te sturen in de goeie richting? Hoe kunnen we bijdragen aan een betere verdeling? Hoe aan het beter met elkaar en de aarde omgaan?’ Dat is ook waar het thema van het festival, transformatie, over gaat.

Roots Amsterdam Festival duurt t/m zondag 3 juli, voor het programma en meer info: www.amsterdamroots.nl.