Home Groen Bewoners Zeeburgereiland krijgen buurtmoestuin

Bewoners Zeeburgereiland krijgen buurtmoestuin

0

Woningbouw en vergroening kunnen heel goed samen gaan. Op het Zeeburgereiland werken De Gezonde Stad en a.s.r. real estate met de buurt aan een grote buurtmoestuin, de Zeeburgertuin. Daar kunnen bewoners vanaf komen voorjaar hun eigen groenten verbouwen. Daarmee dragen ze bij aan een klimaatbestendige wijk met meer biodiversiteit en sociale cohesie.

De buurtmoestuin krijgt een omvang van ongeveer 1.000 vierkante meter en ligt direct aan de Sportheldenbuurt, aan het Buiten-IJ, met de drie iconische silo’s op de achtergrond. Samen met de bewoners van Zeeburgereiland is er een ontwerp gemaakt. In de vrij toegankelijke pluktuin kan men kruiden, fruit en bloemen plukken en picknicken in de boomgaard van fruitbomen.

Buurtmoestuin van duizend vierkante meter

De moestuin biedt ruimte voor zo’n vijftig bewoners en twee scholen om hun eigen groente te verbouwen. GFT-afval wordt gecomposteerd in het wormenhotel en het tuinhuis zorgt naast onderdak bij regen en opslag voor tuingereedschap voor regenwateropvang via het dak.

Groen is belangrijk om de stad beter bestendig te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering: het vangt overtollig regenwater op en verkoelt in warmere periodes. Hoogwaardig groen, zoals de Zeeburgertuin zorgt daarnaast voor meer biodiversiteit. Bovendien maakt groen gelukkig, draagt het bij aan de sociale cohesie in een buurt en nodigt het bewoners uit tot bewegen.

Groen maakt daarmee de wijk gezonder en leefbaarder. ‘Zeker met de huidige ambities om veel te bouwen en te verdichten’, zegt Lesley Walet, projectleider van De Gezonde Stad. Het is daarom belangrijk om op een slimme manier te blijven investeren in een groene, leefbare buurt.’

a.s.r. real estate en De Gezonde Stad sloegen de handen ineen om diverse vastgoedpartijen te betrekken en samen te investeren in groen in de Sportheldenbuurt. De samenwerking is voorbeeld van een innovatieve vorm van ontwikkeling van de openbare ruimte, op basis van co-creatie met bewoners, cofinanciering en gedeeld eigenaarschap. Een onafhankelijke verbindende partij als De Gezonde Stad maakt het mogelijk voor vastgoedpartijen om te investeren in een kavel dat niet van hen is.