Home Overzicht 5200 patiënten wachten nog op een operatie in het OLVG

5200 patiënten wachten nog op een operatie in het OLVG

0

Door de coronapandemie en de druk op de ziekenhuizen, zijn veel niet urgente, planbare operaties uitgesteld. Bij het OLVG is die lijst intussen opgelopen tot 5200 wachtende patiënten. Voor de Amsterdamse ziekenhuizen wachten meer dan 11.000 patiënten op een operatie. Vanuit een regiekamer worden sinds kort patiënten gebeld die bij OLVG op de wachtlijst staan voor een operatie.

De regiekamer is nu nog een kleine afdeling van het ziekenhuis, maar de wens is om dit de komende tijd uit te breiden. De afgelopen weken draaide in de regiekamer een proef met galblaaspatiënten. Nu wordt de pilot uitgebreid naar patiënten met liesbreuken. Daarna volgen waarschijnlijk de maagverkleiningen en de orthopedische ingrepen.

Tijdens het proefproject met galblaaspatiënten werden ongeveer honderd patiënten gebeld die op de lijst staan voor een galblaasoperatie. Veertig daarvan kregen van het regiecentrum een markering. Dat zijn de mensen die risico lopen op complicaties. Tien mensen waren van de klachten af. Ze willen met een operatie wachten tot ze weer klachten krijgen. Dat de galblazen het spits afbijten is geen toeval. Het is een tamelijk onschuldige aandoening die, als je niet oplet, wel ernstige complicaties kan geven.