Volgend jaar, op 27 oktober, gaat Amsterdam haar 750e levensjaar in. Dit wordt een jaar lang gevierd met zo’n driehonderd activiteiten door, voor en in de hele stad. Op de verjaardag vindt de start van het jubileumjaar plaats met het openingsconcert. De Ziggo Dome wordt dan getransformeerd tot een muzikale tijdmachine, met heel veel artiesten.

Jubileumconcert met André Hazes Junior, René Froger, S10, Sophie Straat, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Donnie, Edsilia Rombley, Sef, Bella en Joost van Bellen, Willeke Albertie en het Metropole Orkest.

Wat kun je nog meer verwachten tijdens het jubileumjaar?

Op 21 juni 2025 vieren Amsterdammers voor één dag samen feest op de Ring A10, die voor de gelegenheid deels zal worden afgesloten. Sinds de aankondiging in december zijn al ruim honderd ideeën voor activiteiten op de Ring binnengekomen. Ook hebben 75 Amsterdammers die deelnemen aan de ‘Stem van 750’ meegedacht over de programmering en de organisatie. Je kunt nog steeds ideeën indienen.

⊗ In het Amsterdamse Cultuurdorp Westergas wordt een blijvend cadeau ontwikkeld: een expositie rondom een unieke maquette van de stad. Met videoprojecties rondom de maquette worden de belangrijkste veranderingen in historische en toekomstige context getoond. De expositie gaat volgend jaar juni open voor het publiek.

⊗ Het initiatief Mensen Maken Amsterdam nodigt Amsterdammers uit om een eigen cadeau-idee voor de stad te bedenken. Met je idee kun je tot 1 augustus subsidie  aanvragen bij Stichting Amsterdam 750.

⊗ Een remake van de film Amsterdamned II van Dick Maas, wederom met Huub Stapel in de hoofdrol.

⊗ Onze Jordaan, een Amsterdamse musical van formaat die het verhaal vertelt van Greet, die op haar 80ste verjaardag uitgebreid terugkijkt op haar tijd in deze bekende Amsterdamse wijk. Op 21 oktober 2024 gaat de musical in première in het DeLaMar theater in Amsterdam.

⊗ Voor de expositie Amsterdamse vrouwen – een ode verzamelt het Amsterdam Museum odes aan bekende en onbekende Amsterdamse vrouwen, die impact hebben gehad op het leven in de stad. Odes insturen kan tot 15 juli aanstaande via de site van het Amsterdam
Museum.

⊗ Speciaal voor Amsterdam 750 worden acht edities van ’24 uur’ georganiseerd. Daarmee wordt het culturele en recreatieve aanbod van stadsdelen en stadsgebied Weesp 24 uur lang in het zonnetje gezet.

⊗ Het Bijlmer Drum Festival is een eerbetoon aan de verscheidenheid van drumculturen.

⊗ Amsterdam Blaast! Is een samenwerking van alle harmonie, fanfare en brass orkesten in Amsterdam. In totaal geven ruim 300 blazers en slagwerkers een groot gratis concert tijdens het jubileumjaar.

⊗ In de zomer van 2025 vindt het grootste straatvoetbaltoernooi van Amsterdam plaats. Overal in de stad kunnen Amsterdammers van 10 tot en met 15 jaar gratis meedoen.

⊗ Met de app religieuserfgoed.amsterdam die wordt ontwikkeld door Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en studenten van de VU ontdek je 750 jaar aan verhalen achter religieuze gebouwen en objecten in de stad.

⊗ Voor het project Heel Amsterdam Danst! zal Het Nationale Ballet met acht amateur dansgroepen een choreografie instuderen, die niet alleen in ieder stadsdeel en Weesp wordt opgevoerd maar ook samenkomt tot één apotheose in de grote zaal van de Nederlandse Opera & Ballet in juni 2025.

⊗ De Grote Amsterdam Quiz komt ook weer terug. Amsterdammers kunnen gratis meedoen met de voorrondes. De winnende teams spelen begin november de finale, die live wordt uitgezonden door AT5.

⊗ Een speciale Amsterdam editie van het Ouderen Songfestival van Stichting JAM. Vlammende optredens van Amsterdamse 55-plussers met liedjes over Amsterdam. Vier voorrondes door heel de stad en een Grande Finale in Theater Amsterdam.

⊗ En bijzonder verhalenprogramma De Pleinen van Noord. Op vier pleinen krijgen Noordelingen een podium voor hun persoonlijke verhalen. Op elk plein komt een presentatie, gevolgd door een eindevenement met muziek en spoken word.