Home Overzicht Scholieren geven 73 iepen die het loodje moeten leggen een medaille

Scholieren geven 73 iepen die het loodje moeten leggen een medaille

0

‘In augustus starten we met de herinrichting van de Eerste Van Swindenstraat. We nodigen bewoners uit voor een inloopmiddag op woensdag 13 juli. Dan beantwoorden we uw vragen over de werkzaamheden en de planning.’ Deze aankondiging staat op de website van stadsdeel Oost. Onderdeel van de herinrichting is de kap van 73 grote iepen. Al is de kap definitief, toch gingen scholieren ten strijde. Ze maakten voor alle bomen een eigen unieke medaille.

Leerlingen van twee klassen van het Montessori College Oost trekken zich het lot van de bomen aan. Ze maakten heel creatief medailles met daarop boodschap over de bomen. Op deze manier bekroonden ze alle 73 iepen met teksten als ‘Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn’, en ‘Een boom verdampt zo’n 4000 liter per dag’. Of ‘Herprofileren? De bomen eerst!’

Eerste Van Swindenstraat is toe aan een opknapbeurt. Het stadsdeelbestuur van Oost besloot vorig jaar om de straat opnieuw in te richten. Hiermee moet de straat aantrekkelijker en overzichtelijker worden voor het winkelend publiek, bewoners en ondernemers. Er komen nieuwe bomen, nieuwe stoepen en er komt eenrichtingsverkeer.

Volgens de gemeente zijn de huidige bomen in matige conditie, hebben ze te weinig groeiruimte en hebben ze een beperkte levensduur. Niet alle bomen zijn sterk genoeg om de aanstaande werkzaamheden te overleven. De bomen worden straks vervangen door exemplaren die zo groot mogelijk zijn. Ze krijgen ook meer groeiruimte en een drainagesysteem voor betere groeimogelijkheden. De twee bomen aan het begin van de straat die wel genoeg groeiruimte hebben, blijven staan en er komen plantenbakken met extra groen in de hele straat.

Over de bomen is tijdens de inloopmiddag geen discussie meer mogelijk. Er is immers al besloten ze te kappen. Waarschijnlijk ook niet over het plan om van de Eerste van Swindenstraat een éénrichtingsverkeerstraat te maken en de fietsers de weg te laten delen met het autoverkeer. Wel over de werkzaamheden en de planning. De leerlingen van het Montessori College Oost zullen er niet bij zijn. Zij hebben zich al laten horen.