Home Lezen en schrijven De documentaire over het leven van August Willemsen te zien in Nautilus

De documentaire over het leven van August Willemsen te zien in Nautilus

0

August Willemsen (1936-2007) was een vertaler en schrijver die onder andere de gedichten van Fernando Pessoa en Carlos Drummond de Andrade ontsloot voor het Nederlandse taalgebied. Gedreven door een fascinatie voor de Portugese taal en de Braziliaanse literatuur reisde hij meermaals naar Brazilië. Op 24 februari is de prachtige documentaire August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid te zien in Nautilus op het Zeeburgereiland.

De documentaire van Frederieke Jochems over vertaler en schrijver August Willemsen wordt vertoond in woonwerkgebouw Nautilus op Zeeburgereiland.

Vanaf 19.30 uur is de inloop bij de ingang Expobar aan de Eef Kamerbeekstraat 1006. De film start om 20.00 uur na een korte inleiding door documentairemaker Frederieke Jochems. Na afloop om 21.30 uur is er de mogelijkheid vragen te stellen aan Frederieke. Daarna is iedereen van harte uitgenodigd nog na te genieten met een Braziliaans hapje en een drankje.

Gezien de verwachte interesse is reserveren noodzakelijk.|
Volgeboekt. Reserveren kan niet meer.

Tussen 1967 en 1984 doet August Willemsen  meeslepend verslag van zijn belevenissen in het ongeëvenaarde Braziliaanse Brieven (1985). De brieven zijn tijdloos door de literaire zeggingskracht waarmee hij confrontaties verwoordt; het contact met en tegelijk afstand tot het land vol tegenstrijdigheden. De brievenroman inspireert filmmaker Frederieke Jochems hem achterna te reizen en te onderzoeken wat hem trok naar dit immense land – en wat hij hier ontvluchtte. Huist er een Braziliaanse ziel in de charmante literator?

August Willemsen, de bladzij en de werkelijkheid is opgebouwd uit beelden van de Bijlmermeer waar hij woonde en van landschappen in Brazilië, verweven met brieffragmenten en magistrale televisieoptredens. Zijn complexe relaties met vrouwen, vrienden en dochter worden blootgelegd in hun getuigenissen met een niet aflatende loyaliteit naar ‘hun’ Guus. Met graphic novel animaties worden de extremen die zijn leven kenmerkten, zijn hartstocht voor taal, literatuur en muziek en zijn neiging tot zelfdestructie uitgebeeld in de film.