Home Dwars nieuws Aardgaskookrook

Aardgaskookrook

0

Van de week stond er een stukje in de krant met de kop ‘70.000 kinderen kampen met klachten door koken op gas’.

Peter Hoogendijk

Dit enorme aantal gaat over het afgelopen jaar hè, niet de afgelopen 60 jaar. En alleen over Nederlandse kindjes. Het gaat over ‘astmasymptomen, risico’s op levenslange astma; schadelijke stoffen in huis zoals stikstofdioxide, koolmonoxide en ultrafijnstof; en ook groeiend bewijs dat luchtverontreiniging door koken op gas nadelige effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen van jonge kinderen.’

Rokerslongen

Koken we ons IQ naar beneden? Was dit niet allang bekend? Waarom nu pas zo’n gezondheidsonderzoek? Wie heeft belang bij dit onderzoek? Wisten al die belanghebbenden van de Groningse gasexploitatie hiervan? Waarom hoor ik er verder weinig over in de media? Wat vinden het Astma-, Hersen- en Longfonds van dit verhaal? Wat vind ik ervan?

Ik kan alleen de laatste vraag beantwoorden: Het verbaast me niks en toch vind ik het opmerkelijk. Wetenschappers hebben aangetoond dat prehistorische holenmensen al last hadden van rokerslongen, waarschijnlijk door de rook van de vuurtjes in hun grotwoningen, terwijl de tabaksindustrie pas na Columbus op gang kon komen. Dus slechte lucht en gezondheidskwesties spelen al een poosje langer.

De dupe

Ik vind het wel opmerkelijk dat ze pas anno 2023 komen met een onderzoek naar de gezondheidseffecten van koken op gas. Dat is na ruim 60 jaar Nederlandsche aardgaspromotie niks te vroeg. De arme Groningers kunnen wel opgelucht ademhalen, zij zijn niet als enigen de dupe van de ongebreidelde commerciële gashandel. Nee, ook duizenden Nederlandse kindjes ondervinden nadelige gevolgen van aardgaskooktoestellen.

Het verbaast me niks. Sinds we in 2018 onze grote Boretti gaskooktoestel hebben ingewisseld voor een inductieapparaat wéét ik dat de lucht in huis veel schoner blijft als we aan het koken zijn. Althans, als we niks laten aanbranden. Inductie heeft wat mij betreft grote voordelen, zoals schonere lucht, veel betere warmteregulering. En van dat sentimentele gedoe dat je alleen op vuur echt kunt koken moet ik niks hebben. Onzin, je moet wel een beetje wennen aan inductie, maar in de jaren 60 moesten onze moeders ook wennen aan aardgas.

Het effect is niet zo groot op je energierekening, want koken op gas kost gemiddeld maar 5 procent van je jaarlijkse verbruik. De verwarming van je huis in de winter kost veel meer. Toch doe je wel iets voor het klimaat als je overstapt op inductie, want het is de efficiëntste bron om bv. een liter water aan de kook te krijgen.

Kooktips

Koken op gas is slecht voor je gezondheid. En dat is een flinke kostenpost, ook voor de hele gemeenschap. De gezondheidszorg is zo’n beetje de grootste zorg van de rijksoverheid, want de kosten daarvan vliegen al jaren de pan uit. Dus kom maar door met die gratis inductiekooktoestellen plus gratis installatie (je meterkast moet misschien aangepast worden) plus gratis pannenset (de bodem van de pan moet magnetisch zijn) plus gratis handige kooktips (want het gaat allemaal iets anders). Als heel Nederland aan de inductie gaat, sparen we de halve begroting van het Ministerie van Volksgezondheid uit. Tel uit je (klimaat-) winst.

[email protected]