Op maandag 9 januari werd met feestelijk geluid de start van de veer-verbinding met de Sluisbuurt gevierd. Veerpont F9 vaart tussen de Ertskade op Sporenburg en de Sluisbuurt drie keer per uur heen en weer doordeweeks van 7 tot 19 uur Dit bespaart je een omweg via de Amsterdamse brug. Let wel, van deze pont kunnen alleen voetgangers en fietsers gebruikmaken.

“Artist impression” van de fietsbrug op folders van de Gemeente Amsterdam.

Aanvankelijk werd er een fietsbrug geprojecteerd tussen Sporenburg / Oostelijk Havengebied en het Zeeburgereiland. Maar het werd een tijdelijke veerpont voor een periode van zeven jaar. Wat ging er aan dit besluit vooraf?

Geluiden uit Oost ging praten met diegene die zich hebben bezig gehouden met de totstandkoming van deze verbinding; ambtenaren, de bewoners van de eilanden, de schippers van het veer en Rijkswaterstaat. Is een veerpont de beste oplossing?

GVB-schipper Jan Hegeman vaart over | Radar en radiocommunicatie voor de veiligheid

Hier verschillen daar de meningen over als je het de bewoners van Sporenburg, Zeeburgereiland, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Binnenvaart Nederland of de gemeente Amsterdam, vraagt. En gaat er ooit nog wel een fietsbrug komen? Luister naar Pont F9: een betwiste verbinding… waarin Tineke Kalk en Leon Paquay op onderzoek uitgaan.

De ontsluiting van Zeeburgereiland en IJburg is verre van ideaal. Op dit moment wonen er 16.000 bewoners en groeit door naar ruim 26.000 inwoners. Tramlijn 26 is de OVslagader en kampt vaak met uitval. De fietsroutes moeten nog geoptimaliseerd worden.

Schipper mag ik overvaren of moet ik dan een cent betalen?… Gebruik van de pont is gratis.
In totaal heeft Amsterdam elf veerverbindingen. Het biedt de stad een unieke attractie. Veel mensen houden ervan om even op het water van het stadsgezicht te genieten.

Interview en samenstelling Tineke Kalk
Opnametechniek en montage Leon Paquay
Muziek Blue Shift | Blue Dot sessions
Muziek Heen en Weer Jaap Somson 
Foto’s Leon Paquay