Home Oud Oost Actiegroep ‘Niet te Koop’ op de bres voor behoud betaalbare huurwoningen

Actiegroep ‘Niet te Koop’ op de bres voor behoud betaalbare huurwoningen

0

Sinds jaar en dag verzet actiegroep Niet te Koop zich tegen de massale verkoop van sociale huurwoningen, waarvan veel zijn gebouwd tijdens de stadsvernieuwing. Voor hun 120e flitsactie kwamen aanhangers zaterdag rond drie uur ’s middags naar de Van Swindendwarsstraat in de Dapperbuurt.

Lewis Daniels

Klare taal op het spandoek van Niet te Koop. Huizen zijn voor mensen en niet voor de winst. Van de 33 sociale huurwoningen in het appartementencomplex aan de Van Swindendwarsstraat zijn elf al verkocht.  Volgens de advertentie waarin woningcorporatie Ymere een benedenwoning in het complex aanbiedt, gebeurt dit op termijn met alle woningen. Zodra een huurder vertrekt, biedt Ymere het huis te koop aan. Behalve dat Niet te Koop dit beleid wil tegengaan, neemt de groep het ook op voor huurders die slecht ter been zijn en daarom graag op de begane grond willen wonen. Meestal krijgen ze geen benedenwoning toegewezen omdat woningcorporaties die verkopen, zoals nu in de Van Swindendwarsstraat gebeurt.

De groep had ook goed nieuws. De Federatie Amsterdamse Huurderskoepels eist tijdens de onderhandelingen met woningcorporaties over prestatieafspraken een stop op de verkoop van sociale huurwoningen en het gedwongen passend wonen, snellere verduurzaming en minder huurverhoging. De huurderskoepel van woningcorporatie Ymere komt zelf met soortgelijke eisen.

Steeds vaker verzetten inwoners van Oost en andere stadsdelen zich tegen het verkopen of slopen van sociale woningen, terwijl in dat segment de woningnood het hoogst is. Vorig jaar protesteerde Niet te Koop tegen de verkoop van een sociale huurwoning in de Reinwardtstraat. Woningcorporaties deden daar de afgelopen jaren zoveel huizen van de hand dat het uitverkoop leek. Bewoners van Tuinwijck bij het Muiderpoortstation slaagden erin hun huizen te redden van de sloophamer. Als dat niet was gelukt, was het aantal sociale woningen daar aanzienlijk omlaag gegaan.

Momenteel is 20 procent van de nieuw gebouwde huizen in Amsterdam bedoeld voor de vrije markt, waar paradoxaal genoeg de leegstand in 2021 van 4 naar 8 procent steeg. Dit kwam deels door het vertrek van expats vanwege de coronacrisis, maar ook omdat de maximale huurprijs die nieuwe bewoners willen betalen was bereikt.

De gemeente heeft in februari 2022 maatregelen genomen om sociale (huur)woningen veilig te stellen. De politieke steun voor dit plan is groot. Nieuwe eigenaren van koophuizen in Oost en ergens anders in de stad mogen die in de toekomst pas verhuren na minimaal vier jaar zelf in het huis te hebben gewoond. Het gaat om woningen tot 512.000 euro, zo’n 60 procent van de Amsterdamse woonvoorraad. De regel wordt opgelegd om starters te beschermen. Die kunnen vaak niet op tegen biedingen van commerciële beleggers. Streven is het nieuwe beleid zo snel mogelijk in te voeren.

Door het zogenoemde uitpondbeleid van woningbouwverenigingen komen veel huizen in particuliere handen en wordt de markt voor een betaalbaar (huur)onderkomen krapper. Veel sociale woningen die nu worden verkocht zijn gebouwd of gerenoveerd tijdens de stadsvernieuwing in de jaren 70 en 80. Veel steden wilden oude panden in achterstandswijken vervangen door grootschalige nieuwbouw. Tegenstanders pleitten voor kleinschaligere, op de buurt aangepaste bouwprojecten. Stadvernieuwing komt hier uit voort. Toen was de Dapperbuurt het voorbeeld van stadsvernieuwingsbuurten.