Home Oostelijke Eilanden Toekomst voor Oosterkerk nog steeds onzeker

Toekomst voor Oosterkerk nog steeds onzeker

0

De Oosterkerk aan de Wittenburgergracht is begin vorig jaar na een lange periode van discussie en overleg door de gemeente overgedragen aan Stadsherstel. Het Balletorkest en Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) sloten met Stadsherstel een intentieovereenkomst over het gebruik van het 17e-eeuwse rijksmonument. Die overeenkomst ligt in de prullenmand. Door gestegen bouwkosten zijn de plannen niet meer haalbaar.

De intentieovereenkomst dateert van eind maart vorig jaar. Het Balletorkest zou de ruimte vooral gebruiken als kantoor en repetitieruimte voor het orkest, de PKA wilde er een nieuw op te richten ‘Betekeniscentrum’ vestigen met daarin het huis van Verbinding. Naast de programmering door het orkest en de kerk zou er voldoende ruimte zijn voor bijeenkomsten en activiteiten voor de buurt. De stichting die regelmatig laagdrempelige concerten organiseerde, werd buiten spel gezet.

De toekomst van het gebouw is opnieuw onzeker. Die is nu in handen van Stadsherstel die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de kerk. Of het lukt een nieuwe huurder te vinden lijkt een lastige zaak. Hoe het zit met het gebruik van het gebouw door de buurt en of een laagdrempelige muziekbeleving in de toekomstige situatie mogelijk is, valt opnieuw te betwijfelen.

Lees ook Buurtorganisaties vragen aandacht voor toekomst Oosterkerk