Vanaf woensdag 19 oktober is het weer tijd voor het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. Vijf dagen en nachten lang zijn er concerten en clubavonden, op bijna 140 locaties in de stad. Ook is er een dagprogramma, met masterclasses en sprekers uit de wereld van de elektronische muziek. We maakten een selectie van evenementen die in Oost plaatsvinden.

Kunstenaar Nick Verstand bijt op woensdag het spits af in Koninklijk Theater Carré, met meerdere opvoeringen van zijn openingsconcert Within Without ii. Daarin ‘onderzoekt hij ons onderbewustzijn door lichtkunst, muziek en moderne dans’. Hiernaast zijn er concerten in het Muziekgebouw van Nadia Struiwigh en Voices from the Lake. Het laatstgenoemde Italiaanse producersduo speelt live hun toonaangevende ambient debuutalbum uit 2012. Voor wie de muziek nog even wil laten voor wat het is draait bioscoop Kriterion de documentaire High Tech Soul, over de onlosmakelijke geschiedenis van techno en Detroit.

Op donderdag kun je vanaf 14.00 uur terecht in de Oosterbar voor een gratis Label Showcase van Underground Kollektiv. Vanaf 22.00 uur sluiten techno-coryfeeën Mark Broom en Robert Babicz aan (en wordt het betaald dansen). Op de Record Fair bij Sissi’s,aan de oostzijde van de Berlagebrug, mag je ‘s middags door de platenbakken gaan. En als je daar blijft hangen luister je vanaf 21.00 uur naar muziek van onder meer Joe Claussell. Op deze clubavond draaien de dj’s house met invloeden uit jazz en Afrikaanse muziek.

Liefhebbers van experimentele, minimalistische muziek vinden deze avond mogelijk hun geluk bij het Bits & Pieces-concert in Splendor. Een van de artiesten die dan optreedt is Orphax, over wie we op oost-online vaker schreven. Ook in de middag, tussen 16.00-19.00 uur, is in het Amsterdam Museum (!) een interessant event over de geschiedenis van de Amsterdams clubcultuur. Met onder anderen fotograaf Cleo Campert, zij maakte foto’s in de Roxy en Eddy de Clercq, die de basis legde voor de huidige dance cultuur in Amsterdam.

? Enrique Meesters

Vrijdag is er op het middaguur Danspark – Clubbing For Everyone, in De Meevaart. Dit evenement is er voor mensen die een fysieke beperking hebben maar wel graag willen clubben. Dansen kan staand of zittend, en wordt begeleid door dj Saskia Laval. Fans van EDM kunnen ‘s nachts naar Lucas & Steve and Friends in de Q-Factory; hoe zoiets er vorig jaar uitzag is hier te bekijken. Een avond house en electro met uitzicht over de stad vind je bij Likeminded in Canvas, op de bovenste verdieping van het Volkshotel. Dj’s Desyn, Hicham en Daan Donk verzorgen de muziek. Ook Desmet Studio’s doet weer vanaf vrijdag mee. Met op die dag een Wave showcase met de Londense labels Liquid Ritual en Dektora.

Zaterdagnacht komt het populaire Berlijnse queercollectief Herrensauna naar de voormalige Bijlmerbajes voor een samenwerking met het Tilburgse Draaimolen. Binnenkomen wordt nog lastig: met een onbekende lineup is het evenement nu al uitverkocht en zoeken er meer dan 1000 mensen op Ticketswap naar een kaartje. Als alternatief is er het feest van Picnic Records in de Doka. Hoewel in een kelder zal de muziek er ongetwijfeld minder duister zijn, en bovendien zijn er nog kaartjes beschikbaar. Achter de draaitafels staan onder andere DJ Tjizza, Sugar Free en Truly Madly.Zondagmiddag is er wederom een Record Fair, dit keer bij Feed Amsterdam. En wie nog niet moe gefeest is kan naar Minimal Collective in Doka, dat er om 22.00 uur een einde aan breit. Bij Funzioni Continue in Studio/K is er een audiovisueel concert; de organisatie belooft een ‘visual journey accompanied by complex sounds and hypnotic atmospheres.’

Voor het volledige programma kun je terecht op de website van Amsterdam Dance Event.