Initiatiefnemers en andere betrokkenen presenteerden zaterdag 15 oktober het kunstwerk Samen zijn wij Oost. Zij knipten het ceremoniële lintje door in het bijzijn van vele buurtbewoners. Kunstenaar Enzo Pérès-Labourdette hoopt nu dat zijn muurtekeningen mensen in het stadsdeel inspireren om voor elkaar te blijven opkomen.
Jelmer Mulder
In de spoortunnel die de Javastraat met de Eerste van Swindenstraat verbindt, verzamelde zich afgelopen zaterdagmiddag aardig wat publiek. Dat zag hoe Jan-Bert Vroege de onthulling van Samen zijn wij Oost opende. De stadsdeelbestuurder met de portefeuilles kunst & cultuur én diversiteit & inclusie stelde in zijn toespraak dat het kunstwerk voor iedereen in de buurt bedoeld is: ‘Zowel voor de lgbtq-community als de moslima die er wel of niet voor kiest om een hoofddoek te dragen.’ Nina, de ook aanwezige voorzitter van de Amsterdamse kinderraad, sprak uit dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Harro van ProRail zei trots te zijn op deze samenwerking, want ‘ProRail verbindt en is er voor iedereen.
Vervolgens herinnerden initiatiefnemers Tessa en Bastiaan (voormalig stadsdeelcommissielid) iedereen aan de directe aanleiding voor het kunstwerk: de anti-lhbtiq+geweldsincidenten in het voorjaar van 2020. Door deze incidenten kwamen er in Oost steeds meer regenboogvlaggen te hangen. Omdat Tessa meer wilde doen, benaderde ze het stadsdeel en werkte ze samen met een grote groep verschillende buurtbewoners, van een barbier tot een straatmanager. Veel van deze betrokkenen waren zaterdag aanwezig, en kregen een hartelijk applaus.
Persoonlijke verhalen van buurtbewoners verwerkte de kunstenaar in zijn voorstel
Kunstenaar en winnaar van Heel Holland Bakt Enzo Pérès-Labourdette werd gevraagd of hij een voorstel voor een kunstwerk wilde indienen. Daarop sprak hij met mensen in Oost over de geweldsincidenten. De persoonlijke verhalen van buurtbewoners verwerkte hij in zijn voorstel. Toen dat gekozen werd, maakte hij er met organisatie Kunstmest een tegeltableau van, van maar liefst 200 m². Op de wanden in de spoortunnel zijn nu tekeningen te zien van mensen die elkaar door de regen naar een zonnige plek helpen. Pérès-Labourdette: ‘Bij regen gaan mensen schuilen, en regen is een goed symbool voor tegenslag.’
Bij de onthulling waren hapjes van de organisatie Op Gezonde Tour. Het geheel werd feestelijk afgesloten met een optreden van een brassband. Een enkeling leek niet blij met het kunstwerk; de voorbijganger, die van zijn fiets moest stappen om de tunnel door te komen, riep ‘dat het vast allemaal weer een miljoen zal hebben gekost’. Niemand van de aanwezigen liet zich erdoor afleiden.