Rond 1 juli staat de afschaffing van de slavernij in de Westelijke koloniën centraal op heel veel plekken in de stad. Naast de officiële herdenking in het Oosterpark is er in de binnentuin van de Hermitage een heri heri maaltijd gevolgd door een tafelgesprek. De politie organiseert een Keti Koti Tafel in de Muiderkerk. In het Tropenmuseum is op 28 juni de Keti Kotilezing, uitgesproken door professor David Olusog. Kinderen zijn in het museum welkom bij de juniortour van Sabi Suriname. Voor jong en oud is er een luisterroute te volgen van het museum naar het Slavernijmonument in het Oosterpark. Op het Museumplein begint op 1 juli het Keti Koti Festival.
Tijdens Keti Koti op 1 juli staan op het voorplein van de Stopera naast de Nederlandse en de Surinaamse vlag ook de vlaggen van de voormalige Nederlandse Antillen. Voorafgaand en tijdens de herdenking hangen de vlaggen halfstok. Daarna worden ze in top gehesen tot zonsondergang. De afschaffing van de slavernij in de Oostelijke koloniën krijgt daarmee helaas geen aandacht.
Voor de 21ste keer organiseert het NiNsee op zaterdag 1 juli om 14.00 uur in het Oosterpark de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Deze herdenking is ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden en wordt bijgewoond door een afvaardiging van het kabinet en naar verwachting ook de Koning en Koningin. Tijdens de herdenkingsceremonie rondom het monument is plaats voor een beperkt aantal genodigden. De herdenking is op het grote veld van het park via schermen te volgen.
De herdenkingsceremonie begint om 14.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1, BVN en NOS.nl. Het Keti Koti Festival op het Museumplein begint om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Tijdens de plechtigheid van de Nationale Herdenking (van 14.00 uur tot 15.15 uur) wordt het festival op het Museumplein stilgelegd en kan via grote schermen live worden meegekeken naar de ceremonie in het Oosterpark.
De viering op het Museumplein bestaat uit een concert met onder andere artiesten zoals Berget Lewis, Trijntje Oosterhuis, Alain Clarke, Akwasi en Jeangu Macrooy. Ook is er een FunX podium gericht op jongeren. Daarnaast is er een kinderpodium met onder meer een poppentheater, een podium met traditionele muziek van o.a. Black Harmony en Swit Firie en er is ruimte voor debat.
Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om gelijkwaardig met elkaar om te gaan. Tijdens het Keti Koti Festival kun je in de binnentuin van de Hermitage met elkaar genieten van een (gratis) heri heri maaltijd, en traditioneel gerecht dat mensen verbindt. Ook is er muziek en na afloop is er een tafelgesprek met als thema ‘transgenerationeel trauma’. Op zondag 2 juli sluit de Hermitage het Keti Koti Festival af met een spectaculair optreden van de Konrad Koselleck Big Band. Het Amsterdam Museum in het gebouw kun je het hele weekend gratis bezoeken. Er is een speciaal programma ter gelegenheid van Keti Koti.
De politie-eenheid Amsterdam district Oost, stadsdeel Oost en Stadsdeel Zuidoost nodigt agenten en bewoners uit de stadsdelen uit voor een Keti Koti Tafel op 28 juni. Aan deze tafel voeren zwarte en witte gasten en deelnemers van alle kleuren daartussenin een dialoog over de sporen van de slavernij en koloniale geschiedenis en de gevolgen die deze in het heden nog hebben. De dialoogtafel is onder meer bedoeld voor mensen die hun persoonlijke ervaringen willen delen met medewerkers van de politie-eenheid Amsterdam district Oost. Het thema van de tafel is Waardigheid, en de betekenis daarvan in ons dagelijks leven.
In de grote hal van het Tropenmuseum spreekt David Olusoga op 28 juni de Keti Koti Lezing 2023 uit. Olusoga, hoogleraar Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Manchester, zet zich als historicus, filmmaker en (televisie)presentator in voor de erkenning van mensen van kleur en hun rol in de wereldgeschiedenis. Maar ook kinderen kunnen in het Tropenmuseum creatief aan de slag met het maken van een button, speciaal voor Keti Koti. Voor jongeren en volwassenen is er een luisterroute te volgen van ons museum naar het Slavernijmonument in het Oosterpark.
Al is het is onmogelijk om in 15 minuten de gehele koloniale geschiedenis uit te leggen, toch probeert theater DeGasten je te verbinden aan die geschiedenis. Het gaat niet alleen over ons, het gaat over ons allemaal. Met storytelling en muziek nemen de jonge makers je in 15 minuten mee van het Tropenmuseum, door het Oosterpark, naar het Nationaal Slavernijmonument. Bekijk met een nieuwe blik de omgeving en krijg inzicht in hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden.