Home Overzicht Afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw verboden, je kunt het wel...

Afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw verboden, je kunt het wel kopen

0

Het afsteken van vuurwerk tijdens jaarwisseling is ook dit jaar in Amsterdam verboden. Met oud en nieuw organiseert de gemeente in alle stadsdelen professionele vuurwerkshows. Ook is er een nieuwjaarsviering op het Museumplein met een vuurwerkshow, een muzikaal programma en een licht- en lasershow. Verder is er subsidie beschikbaar voor initiatieven voor nieuwjaarsvieringen van Amsterdammers zelf.

Volgens de gemeente heeft een meerderheid van de Amsterdammers genoeg van de overlast die vuurwerk met zich meebrengt en is voorstander van een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. Daarom heeft de gemeenteraad dit voorjaar besloten om het afsteken van vuurwerk in de stad te verbieden. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is hierop aangepast. Je kunt dit jaar nog wel vuurwerk kopen, maar afsteken mag je het niet.

De stad zet zich met andere gemeenten in voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Niet alleen met het oog op de handhaving maar ook om te groeien naar een nieuwe traditie.

De gemeente gaat ook in buurten en stadsdelen een alternatief bieden voor het afsteken van vuurwerk. Daarom is er het plan om dit jaar in ieder stadsdeel één professionele vuurwerkshow te organiseren. Daarnaast is er subsidie beschikbaar om initiatieven voor nieuwjaarsvieringen mogelijk te maken. De gemeente wil bewoner de komende jaren een steeds grotere rol geven in de vieringen rond oud en nieuw.