Home Duurzaam Afvaletende Zuiderzee-vis actief op ‘World cleanup day’

Afvaletende Zuiderzee-vis actief op ‘World cleanup day’

1

Op 21 september is het World Cleanup Day en gaan wereldwijd miljoenen mensen de strijd aan tegen zwerfafval. Op IJburg lanceert de bewonersgroep IJburg Schoon een nieuw icoon tegen afval op straat: ‘de Afvaletende Zuiderzee-Vis’.

De vis is een idee van Jerry van den Broeke en mogelijk gemaakt met crowdfunding. Honderden bewoners en bedrijven van IJburg droegen daaraan bij. Geheel volgens de geest van de vis steken bewoners, scholen, bedrijven, sportverenigingen en overheid samen de handen uit de mouwen om de leefomgeving aan de oude Zuiderzee schoon te houden.

Tijdens ‘World Cleanup Day’ zal de Zuiderzeevis een vloot bootjes – met vooral kinderen – aanvoeren om de IJburgse wateren schoon te maken. Op de wal bij de Krijn Taconiskade gieten de makers van de vis, waaronder de smid van het Zuiderzeemuseum, kleine Zuiderzeevisjes voor de deelnemende kinderen.

Ook na de World Cleanup Day blijft de vis afval eten. Een jongerenteam zal de vis op sleeptouw nemen naar verschillende plekken, zoals de markt, het stadsstrand en de sportvelden. Daar rapen ze afval op en nodigen ze mensen uit zelf zwerfafval tegen te gaan.

1 REACTIE