Home Lezen en schrijven Al twintigduizend bestellingen afgehaald bij de Oba

Al twintigduizend bestellingen afgehaald bij de Oba

0

Het is nog onduidelijk wanneer de Oba z’n deuren weer open mogen. Volgens het Openingsplan van de Rijksoverheid mogen de deuren vanaf woensdag 26 mei weer open voor studieplekken, activiteiten en overige dienstverlening. Sinds december is de Oba gesloten. Bij de Bestelservice is de twintigduizendste bestelling afgehaald. Vooral E-books zijn populair.

Alexis Alvarez Villegas haalde zijn bestelling vandaag op bij de Oba samen met zijn 4-jarige dochter Giselle. Omdat dit het twintigduizendste boekenpakket was, werd hij feestelijk onthaald. ‘Wij lezen heel veel en lenen de boeken bij de Oba. Fijn dat de Bestelservice er is. Het is nog een verrassing wat er in de tas zit, maar ik denk dat mama mooie prentenboeken heeft besteld. Giselle vindt het heel leuk om te worden voorgelezen, vooral uit boeken met mooie plaatjes.’

E-books zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar de tijdelijke sluiting van de bibliotheken heeft dit een boost gegeven. Landelijk werden het afgelopen jaar bij bibliotheken 25 procent minder papieren boeken uitgeleend, maar 45 procent meer e-books. In Amsterdam steeg in 2020 het aantal geleende e-books zelfs met 63,4 procent naar 185.644 uitleningen.

Via de Oba Bestelservice kan je sinds december een boekenpakket naar wens laten samenstellen of zelf titels reserveren en op afspraak afhalen bij achttien vestigingen verspreid over Amsterdam, Diemen en Ouderkerk aan de Amstel. Leden kunnen hun boeken dan ook meteen inleveren, maar dat hoeft niet. In de periode dat de vestigingen gesloten zijn, worden de materialen die uitgeleend zijn automatisch en kosteloos verlengd.