Home Overzicht Alle niet-essentiële winkels dicht tot 19 januari

Alle niet-essentiële winkels dicht tot 19 januari

0

Na onduidelijkheid is er nu meer informatie beschikbaar over winkels die gedurende de lockdown open mogen zijn. Een winkel mag alleen open zijn als ze voor de lockdown in hoofdzaak (meer dan 70 procent omzet) levensmiddelen (eten en drinken), drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen maar geen cosmetica en parfums – en schoonmaakmiddelen) en diervoeding verkopen.

Dit betekent dat de winkels van onder meer Action en Wibra hun deuren gesloten moeten houden tot en met 19 januari 2021. Burgemeester Femke Halsema is tevreden met de helderheid die nu wordt geboden. ‘Het is een zware tijd, zeker ook voor ondernemers, maar de maatregelen zijn noodzakelijk om het virus een halt toe te roepen. Met pijn in het hart hebben veel winkels in de stad en de regio hun deuren gesloten. Het kan niet  at sommige ketens in die situatie bewust de randen van de wet opzoeken.’

Sinds de nieuwe coronamaatregelen van kracht zijn, is afhalen uitsluitend toegestaan voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in winkels met doe-het-zelfartikelen (zoals bouwmarkten), bibliotheken en winkels voor diervoeding. Daarnaast blijven voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops (na 20 uur geen verkoop) de al geldende afhaalmogelijkheden gelden. Uiteraard gelden de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht.

In Amsterdam mogen onder voorwaarden specifieke verswinkels in aanloop naar de kerstdagen en de jaarwisseling een afhaalpunt inrichten vóór hun winkel. Door vooraf te bestellen en in de buitenlucht af te halen hoopt de gemeente drukte in verswinkels te voorkomen en wachtrijen te verkorten.

Andere winkels zoals speelgoed- en kledingwinkels, kunnen klanten de mogelijkheid bieden om artikelen online of telefonisch te bestellen en deze thuis te laten bezorgen. Afhalen aan of in de winkel mag niet.