Home Duurzaam Nog 100.000 woningen met enkelglas in Amsterdam

Nog 100.000 woningen met enkelglas in Amsterdam

0

Amsterdam heeft een enorm energielek. Bijna 100.000 woningen in de stad hebben nog enkelglas. Door slechte isolatie gaat veel warmte verloren. Dat kost geld en leidt tot extra uitstoot van broeikasgassen.

Woon je in een slecht geïsoleerde woning? Heb je een hoog energieverbruik? Vraag je verhuurder dan om energiebesparende voorzieningen aan te brengen. De wet regelt dat een verhuurder mee moet werken aan een redelijk voorstel. Het gaat dan om dubbelglas, isolatie van vloer, dak of muren of een verbeterde CV-installatie. In een redelijk voorstel vraag je de verhuurder te investeren in ruil voor een (beperkte) huurverhoging. Jouw voordeel is een lagere energierekening én meer woongenot. Volgens de wet (art. 7:243 van het Burgerlijk Wetboek) is de verhuurder verplicht om hier serieus op in te gaan.

Stappenplan
Een energiezuinige woning betekent meer wooncomfort en minder energiekosten. Het belang voor de eigenaar is dat de woning meer waard wordt. Toch kan het voorkomen dat de verhuurder niets doet of niet reageert op het verzoek om de woning te isoleren. In dat geval biedt !WOON ondersteuning aan Amsterdammers, zo nodig tot het afdwingen bij de rechter. Je kunt al zelf starten met onderstaand stappenplan.

Stap 1. Laat een check doen door !WOON. Tijdens de check bekijkt een medewerker de woning, daaruit volgt een eerste advies. Op basis van opgevraagde offertes, kan een voorstel voor een redelijke huurverhoging worden berekend. De medewerker kijkt ook naar achterstallig onderhoud (geen huurverhoging). Neem voor de check contact op met !WOON. Stap

Stap 2. Misschien hebben je buren dezelfde klachten of wensen en dezelfde verhuurder. Dan kun je samen aan de slag. Je staat sterker als je namens meerdere bewoners de verhuurder aanspreekt. Een gezamenlijk plan is vaak ook goedkoper en beter uitvoerbaar. Misschien is er al een bewonerscommissie actief. Neem dan contact op en kijk of je kan samenwerken.

Stap 3. Schrijf een brief aan je verhuurder waarin je zegt dat je de mogelijkheden wilt bespreken of doe meteen een concreet voorstel.

Stap 4. Bij een voorstel voor isolatie of een betere ketel hoort een redelijk voorstel voor huurverhoging. Het bedrag hangt af van de investering voor de verhuurder. Bepaal welke werkzaamheden je wilt voorstellen. Bereken dan de kosten en de huurverhoging op basis van een offerte. Misschien ken je een betrouwbaar bedrijf voor een offerte of vraag anders !WOON. Wij kunnen de redelijke huurverhoging berekenen op basis van de offerte.

Stap 5. Stuur een schriftelijk voorstel aan de verhuurder. De maatregelen die je voorstelt en het berekende bedrag stuur je in een brief naar de verhuurder. Die krijgt een redelijke termijn om te reageren.

Andere mogelijkheid
Een andere mogelijkheid is een Zelf Aangebrachte Verbetering (ZAV). Soms kan of wil je liever op eigen kosten energiebesparende maatregelen regelen, zoals vloer- of dakisolatie of achterzetramen. In dat geval hoef je natuurlijk geen huurverhoging te betalen. Vraag hiervoor wel toestemming aan de verhuurder. Je verhuurder kan op verschillende manieren reageren.

  1. A) Jouw verhuurder gaat akkoord met het voorstel. Leg dit schriftelijk vast in een akkoord! Laat het eventueel nalezen door een medewerker van !WOON.
  2. B) Jouw verhuurder gaat akkoord, maar wil meer huurverhoging. In dit geval start het onderhandelen. Dat kan je zelf doen, of je vraagt !WOON voor advies.
  3. C) Jouw verhuurder reageert helemaal niet, of wijst het voorstel (gedeeltelijk) af. Is dit het geval, neem dan contact op met !WOON. Wij ondersteunen je met de volgende stappen: een brief van een advocaat en daarna zo nodig de stap naar de rechter. Het Emil Blaauw Proceskostenfonds kan garant staan voor de kosten. We zien in de praktijk gelukkig dat de meeste verhuurders het niet op een rechtszaak laten aankomen

Check !WOON Oost. Te bereiken via 020 523 0150 | [email protected]. Of kijk op www.wooninfo.nl/energie