Home Overzicht Druktemeter app zorgt voor meer spreiding drukke plekken

Druktemeter app zorgt voor meer spreiding drukke plekken

0

Om het aantal coronabesmettingen terug te brengen is het noodzakelijk om drukte in de stad te vermijden. Via een app die je ook op je smartphone kunt bekijken, informeert de gemeente je real-time over de drukte in de stad. De app deelt op een innovatieve en privacy-veilige manier actuele informatie over drukke en rustige plekken, het weggebruik en de actuele situatie in parkeergarages.

In de afgelopen maanden van coronamaatregelen zijn openbare plekken zoals parken, pleinen, markten, winkelstraten, en de Wallen afwisselend ineens heel populair. Tijdens een lockdown is het mijden van drukke plekken en zoveel mogelijk thuisblijven nog veel belangrijker. Daarom roept de gemeente haar inwoners op om zoveel mogelijk thuis te blijven, drukte sowieso te vermijden en direct weg te gaan als het ergens te druk wordt.

De app druktebeeld.amsterdam.nl geeft een actueel beeld van de drukte op een bepaalde locatie door het aantal bezoekers op die locatie en het weggebruik weer te geven. Door vooraf aan een bezoek te kijken hoe druk een bepaald gebied is, kun je je bezoek beter plannen. Ook kan je eigen drukte-ervaring worden gedeeld in de app. Deze actuele informatie helpt weer om de applicatie over drukte te verbeteren. De gemeente kan met het druktebeeld de drukte in nog betere banen leiden dan het crowdteam nu al doet.

De applicatie geeft de drukte in de stad weer via een zogenaamde heatmap. Kleurt het gebied rood? Dan is het daar druk. Is het gebied groen? Dan is het rustig. Met één druk op de knop is ook te zien hoe druk het is op bijvoorbeeld de pontjes of in bepaalde parken. De app is een samenwerking met onder andere amsterdam&partners, AMS Institute en Nationale Dataportaal Wegverkeer. Het is een innovatieve oplossing om data over en in de stad op een veilige en transparante manier te delen. In de toekomst zullen meer functionaliteiten, zoals hotspots, adviezen over (loop-)routes en actuele coronamaatregelen worden toegevoegd.

druktebeeld.amsterdam.nl