Home Dwars nieuws ‘Alles is van Rembrandt, behalve mijn gezicht’

‘Alles is van Rembrandt, behalve mijn gezicht’

0

Zou Rembrandt als hij nu had geleefd, een fotograaf zijn? Er wordt vaak over hem gezegd dat hij niet met verf, maar met licht schilderde. Hoe kun je kinderen op school het geheim van Rembrandt laten ontdekken: het spel met licht en donker en zijn interesse voor ‘echte’ mensen?

Wendeline Thole | Foto’s De Rode Loper op School/Marije van der Hoeven

Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School voert al sinds een paar jaar, met fotograaf Marije van der Hoeven, het project Hoed op voor Rembrandt uit op basisscholen in Amsterdam. Op veel van zijn portretten valt op dat mensen een hoed dragen. Rembrandt had er plezier in allerlei soorten hoofddeksels te schilderen.

Zaklamp
Eerst ontwerpen de kinderen in de geest van Rembrandt een hoed met lappen, veren, tape en veiligheidsspelden. Alsof ze bij de schilder in zijn atelier zijn, maken ze daarna met fotograaf Marije een fotoportret in een geïmproviseerde fotostudio op school. Poseren met een rechte rug en zonder te lachen. Met een zaklamp beschijnen ze elkaar, op zoek naar het gewenste licht.

De kinderen zijn verrast en trots. ‘Het is net een fotoschilderij!’ Ze zien zichzelf op een geheel nieuwe manier en denken na over wie zij zouden zijn geweest in die tijd. Ze geven zichzelf namen als: eenzame jonkvrouw, de zonnekoning, het wondermeisje, de gouden mijnwerker of de magiër.

Tentoonstelling
Museum Het Rembrandthuis is nauw betrokken bij dit project. Hoed op voor Rembrandt wordt geëxposeerd in het museum en is onderdeel van Hallo Rembrandt, een interactieve tentoonstelling voor kinderen! Hier kun je zien uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd, of in de pigmentenkast van Rembrandt duiken en leren hoe hij verf maakte.

Voor het onderdeel Hoed op voor Rembrandt zijn de meest bijzondere portretten van de afgelopen jaren uitgekozen. De foto’s worden in combinatie met Rembrandts etsen, waarop mensen met hoofddeksels zijn afgebeeld, getoond. Hoe bijzonder is dat! We hopen veel kinderen en (groot) ouders in het museum te mogen ontvangen.

De tentoonstelling Hoed op voor Rembrandt is van 19 december 2020 tot en met 11 april 2021 in Museum het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat