Home Overzicht Alles met en voor elkaar in De Eenhoorn

Alles met en voor elkaar in De Eenhoorn

0

Vlakbij het Amstelstation in de Eenhoornbuurt heeft Ymere 330 sociale huurwoningen gerealiseerd. Het zijn betaalbare, duurzame en comfortabele woningen. Singles, stellen, gezinnen, jongeren en senioren hebben hier een mooie woning gevonden. De bewoners delen voorzieningen met elkaar zoals een gemeenschappelijke lobby, gemeenschappelijke binnentuin en wasmachineruimte. Op donderdag 14 april werd het project opgeleverd.

Op de plek, ooit bekend als de Rudolf Dieselbuurt, stonden 124 verouderde beneden- en bovenwoningen uit 1952. Daar zijn 330 sociale huurwoningen voor teruggekomen door slim en compact te bouwen. Er is plek voor 1- en 2 persoonshuishoudens, maar ook voor kleine en grote gezinnen. De woningen hebben hoge plafonds en ramen en een buitenruimte. Op alle daken liggen zonnepanelen, met ruimte voor wateropslag en groene daken. Er is ook een collectieve warmtepomp. De trappen liggen prominent in de entreehal waardoor bewoners gestimuleerd worden die eerder dan de lift te gebruiken. In de lobby kunnen bewoners elkaar ontmoeten, bezoekers ontvangen en activiteiten organiseren.

Hulp en begeleiding voor bewoners

In De Eenhoorn wonen ook mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. De begeleiding is in handen van zorgorganisaties HVO-Querido en Philadelphia. De gemeente wil elke Amsterdammer de kans bieden om zo zelfstandig mogelijk te wonen in de stad, ook bewoners die daar hulp bij nodig hebben. De gemeente werkt samen met de woningcorporaties en zorgaanbieders aan oplossingen. Nieuwbouwprojecten als De Eenhoorn helpen mee om mensen met een zorgbehoefte passend te laten wonen.

Groene en autoluwe wijk

‘Ik ben enorm trots op de nieuwbouw van De Eenhoorn’, zegt Ivar Manuel, bestuurder van stadsdeel Oost. ‘Dit laat zien hoe je een buurt kan vernieuwen. Niet alleen de woningen zijn prachtig, maar ook aan de inrichting van de binnentuinen en de openbare ruimte is veel aandacht besteed. De woningen liggen in een autoluw gebied met water en veel groen.’ Of zoals een van de kersverse bewoners het onder woorden brengt: ‘Het is gewoon een prettige buurt om te wonen. Wat denk je van de prachtige kunstwerken in de woonblokken. Die verhogen ook het woongenot van ons als bewoners.’