Home Overzicht Amsteldorp het ontdekken waard

Amsteldorp het ontdekken waard

0

Voor de derde achtereenvolgende keer vond Amsteldorp Ontdekt plaats. Het evenement is bedoeld om de sociale cohesie te verhogen. Het gaat om ontmoetingen en informatie-uitwisseling. oost-online nam er een kijkje.

Anne-Mariken Raukema | Foto’s Eddy Ellert

‘M’n hond is dood.’ De uitspreekster zette zich in het voortuintje aan de Fizeaustraat. ‘Hartstikke dood.’ Jaarlijkse markt voor de deur of niet. Als je hond is overleden, heb je het daar maar mee te doen. Annette Bense, coördinator van wijkservicepunt Hoekhuis aan het begin van de Fizeaustraat kent Amsteldorp op haar duimpje. ‘Vroeger kwamen de kinderen eenmaal volwassenen ook weer hier wonen, maar sinds de veranderde huurwoningwet kan dat niet meer. Veel mensen wonen hier al decennia, soms hun hele leven al. De Fizeaustraat was vroeger veel levendiger, met winkeltjes en bedrijfjes. Nu is het door de week een dooie boel.’

Amsteldorp ligt tussen Weespertrekvaart, Kruislaan, Middenweg en Hugo de Vrieslaan en bestaat voor het grootste deel uit sociale huurwoningen. Vanouds ligt er ook de ‘oude wet buurt’, genoemd naar natuurkundigen als Celcius, Reaumur en Fahrenheit. Dat zijn koopwoningen. Geen breekpunt, maar wel goed te weten. De Fizeaustraat was met de informatie- en rommelmarkt het kloppend hart van het buurtevenement.

Annette Bense noemt het hippe hotel V en de mensen die in de ‘oude Wetbuurt’ een jaren 20 en 30 huis kopen, duidelijke signalen dat ook in Amsteldorp de veryupping is ingetreden. ‘Tussen de middag zie je mensen die werken in de torens naast het Amstelstation hier wandelen en een snack halen bij Friet van Oost of een broodje bij de buurtsuperman.’

Met name ouderen vereenzamen, voorzieningen-om-de-hoek zijn verdwenen. Voor de dagelijkse boodschappen volstaat de hippe buurtsuperman niet. Het eens zo aftandse buurtwinkeltje werd zo’n twee jaar geleden met hulp van buurtbewoners en de gemeente opgeknapt. Vandaag op Amsteldorp Ontdekt verkoopt de buurtsuper buiten op straat shoarma en snickers.

In dat gat is Amsteldorp Actief gestapt. Een groep buurtbewoners rijdt twee keer per week inwoners desgewenst naar de Vomar, Lidl of Albert Heijn om boodschappen te doen en waar nodig ze mee naar binnen te sjouwen. Amsteldorp lijkt op zaterdagmiddag 6 juli de door Rutte II en III zo gewenste zorgzame samenleving. Lijkt, want als je te oud bent om daar zelf je boodschappen te doen, betaal je wel € 2,00 per keer voor zo’n ritje.

Fijn dat je tijdens Amsteldorp Ontdekt informatie krijgt over wat er allemaal in Amsteldorp te doen is, maar als je alleen maar je natje en droogje wilt… Ach, alles kost geld.

Informatie- en rommelmarkt
De markt werd wat gehinderd door een zomerbuitje. Maar er was voldoende behoefte van buurtbewoners om van hun spullen af te komen. Kramen met huisraad, kleding, schoenen, boeken, dvd’s en speelgoed afgewisseld met zelfgemaakte spullen, gebreide babyschoentjes en armbandjes met je naam tot jams en olijfolie. En natuurlijk eten en drinken. Af en toe een kraam met een meer algemeen doel: de Darwintuin en Vrienden van Watergraafsmeer.

De overkant van de straat was gereserveerd voor kramen van gemeentelijke instellingen en welzijnswerk. De brandweer, basisschool Frankendael, Dynamo en Sociaal loket (daar was het wel heel stil), Buurtgezinnen.nl en Amsteldorp Actief. Ymere pakte oals aangekondigd ‘weer heel groots uit’ met gratis bloeiende eenjarige tuinplantjes. Je kon kiezen en wel twee bakjes meenemen als je wilde. Jammer dat de woningcorporatie niet voor blijvend groen had gekozen.

Aan het eind van de straat ligt de speeltuin waar deze middag werd geschminkt, ballonnen gevouwen, op springkussens gesprongen, de tokkelbaan opgegaan en je kon meedoen aan een frisbeeworkshop. De speurtocht werd volgens de dames bij wie je je moest inschrijven heel goed bezocht. Desgewenst brachten tuktuks of een mindervalidenbusje je naar de verderop gelegen locaties. Want Amsteldorp is niet echt klein als je niet makkelijk loopt of weinig tijd hebt.

Hoe kan dat?
Hé, een banner van de ANWB, die had ik hier niet verwacht. Jasmijn van Katwijk, projectleider Automaatje van Burennetwerk Amsterdam, licht het toe. Het burennetwerk waar zij voor werkt helpt stadsbreed een goede buur te vinden als iemand eenvoudige hulp nodig heeft. En zelf niet de financiële middelen heeft om deze hulp in te kopen. Dat lukt. ‘Buurtgenoten – gepensioneerden door de week, werkenden in het weekend – rijden buurtbewoners naar afspraken, een dagje weg, even er uit. Het project werd ontwikkeld in Nieuw-West en met succes uitgevoerd. Het werkte. Maar wie schetst onze verbazing dat stadsdeel Nieuw-West kortgeleden heeft besloten het geld weg te halen, omdat dat voor jongeren meer nodig is. Zo’n succesvol project.’ Bewoners van Nieuw-West gaan na de zomer inspreken bij de stadsdeelcommissie.’

Werkt het? Annette Bense denkt van wel. ‘Organisaties en winkeliers leren elkaar nog beter kennen.’ Maar het gaat toch om de cohesie tussen burgers? Annette ziet dat er veel folders worden meegenomen – ‘offline communicatie is heel belangrijk’ – en denkt dat het daarom al een succes is. Ik help het haar hopen. Amsteldorp verdient het. Van het nabijgelegen buurtfeest in de Transvaalbuurt lijkt Amsteldorp Ontdekt weinig concurrentie te voelen. Oost is een stadsdeel met heel wat eigenzinnige ‘dorpen’. Iets om trots op te zijn.

Ontdekking
Een prachtige oase van groen en rust is de Gerrit Kalff schooltuin bij sportpark Drie Burg, waar deze middag elk half uur een rondleiding wordt verzorgd. Sven, tuinman van dienst, vertelt dat hier een deel van de 8.000 leerlingen van de groepen 6 en 7 van Amsterdamse basisscholen komen, inclusief de kleintjes voor de natuurtuinen, ook de 8ste-groepers als ze verder willen met boerderij-educatie. De 10- en 11-jarigen leren over bloemen, kruiden en groente. In september is er de jaarlijkse ‘soeples’, voor een groot deel met de groenten en kruiden die daar speciaal voor zijn gekweekt door een vorige groep. Als iets motiveert, is dat het wel: s  oep eten van producten die je zelf hebt laten groeien.