Home Overzicht Café Roosenburgh ten grave gedragen

Café Roosenburgh ten grave gedragen

0

‘Café Roosenburgh van De Nieuwe Ooster is vanaf maandag 15 juli gesloten’. Dat staat onder het kopje ‘Zomerstop café’ op de website van begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. ‘Na de zomer verwelkomen we onze vaste en nieuwe gasten weer graag.’ Maar dat blijkt de halve waarheid.

Heel geruststellend meldt de website dat in de zomerperiode gekeken wordt naar nieuwe mogelijkheden de ruimte ten dienste van meer bezoekers en nabestaanden te gebruiken. En dat enkele betrokken vrijwilligers meedenken. Maar onlangs meldde directie dat de begraafplaats niet wil opdraaien voor de verliezen die het café boekt. De activiteiten van het café worden gestopt en de begraafplaats zoekt naar een andere functie voor de ruimte, zoals een ontvangstruimte. De vrijwilligers kunnen iets anders gaan doen op De Nieuw Ooster. Van enige inspraak is bij dit alles geen sprake.

Café Roosenburgh is meer dan een ruimte waar nabestaanden regelmatig een praatje maken en voor mensen die er komen om van het fraaie bomenpark, het arboretum, te genieten. Het café is ook de entree tot uitvaartmuseum Tot Zover, dat nauw samenwerkt met het café. Het museum zal het straks moeten doen zonder deze ruimte, waarin de vrijwilligers plaats moeten maken voor een concept waarin koffieautomaten het contact met de bezoekers zullen overnemen.

De vrijwilligers van café Roosenburgh zijn een handtekeningenactie gestart voor een petitie om het café te behouden. Zij wijzen op het belang van de plek voor ontmoeting en troost voor alle nabestaanden die een dierbare hebben verloren. De vrijwilligers van het nabestaandencafé Roosenburgh vormen met een warm hart en een luisterend oor een belangrijke schakel voor de nabestaanden, die onder het genot van een hapje of ‘bakkie troost’ hun dierbare overledenen willen ge- of herdenken. Die rol is niet weggelegd voor automaten.

Café Roosenburgh blijkt slechts een lastige kostenpost voor de gemeente die de eigenaar van de begraafplaats is. De afgelopen jaren werd er een kleine winst gemaakt, vorig jaar nog 8.000 euro. De vrijwilligers begrijpen er niets van, ze kregen er nog complimenten voor. Maar nu zouden er allerlei kosten niet in zijn doorberekend.

De petitie kan hier  worden ondertekend