Home Overzicht Amstelkwartier breidt uit met natuurinclusief nieuwbouwplan Mowgli

Amstelkwartier breidt uit met natuurinclusief nieuwbouwplan Mowgli

0
Foto Paul Deelman

Een groene, duurzame en avontuurlijke omgeving om je leven in op te bouwen. Dat is het uitgangspunt van het nieuwbouwplan Mowgli in het Amstelkwartier waarin het kind en zijn reis naar een natuurinclusieve toekomst centraal staat. Wonam en Zadelhoff werken de plannen voor de bouw van de 244 middenhuurwoningen en 35 koopwoningen de komende tijd verder uit. De bouw start naar verwachting in 2024.

Het concept van Mowgli is geïnspireerd op de veerkracht van de natuur. De buitenkant van het toekomstige gebouw krijgt strakke en stoere gevels, aansluitend op de architectuur van Amstelkwartier. De binnenwereld wordt een groene oase met een eigen ecosysteem: een binnentuin met een microbos, groene gevels die veranderen met de seizoenen, beplante terrassen en weelderige daktuinen. ‘Mens en natuur zoeken naar een nieuwe balans. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt waar groepen moeilijk hun plekje kunnen vinden. Ons team heeft de ambitie om een nieuwe balans te bieden met een duurzaam woonconcept speciaal voor gezinnen; een plek waar kinderen opgroeien samen met de natuur’, licht Femke Pathuis, manager bij Wonam toe.

Het plan bestaat uit verschillende middenhuur- en koopwoningen met eigen buitenruimte. De middenhuurwoningen worden minimaal 70 m2 en de koopwoningen gemiddeld 50 m2 groot. De slimme aanpasbare indeling maakt de woningen geschikt voor gezinnen. Een grote woonkamer om gasten te ontvangen, een hoekje in de ruime hal voor een thuiswerkplek of een extra slaapkamer bij gezinsuitbreiding. Bij verandering van de woonbehoefte, kan het huis mee veranderen. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er ook een Huis van de Wijk.

Prettig wonen is niet alleen een comfortabel huis, maar ook duurzaam. Het gebouw wordt minimaal CO2-neutraal door de toepassing van innovatieve isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen. Grote, inpandige bassins en infiltratiekratten op het dak vangen regenwater op om te gebruiken als water voor de beplanting. Het vele groen reguleert het klimaat in het blok, vermindert hittestress, vangt regenwater op en zuivert de lucht van CO2. Ook krijgt het gebouw verschillende nestplekken voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen.

De woningen komen te liggen aan het klassieke Bella Vistapark met de monumentale watertoren en aan de Amstelstroomlaan. Het Amstelkwartier is goed bereikbaar met openbaar vervoer en via de toekomstige brugverbinding over de Duivendrechtsevaart. Amstelkwartier is onderdeel van Overamstel. Dit voormalige industriegebied verandert in nieuw stedelijk gebied voor wonen, leven en werken. Op dit moment zijn ruim 2.000 nieuwe woningen gebouwd in het Amstelkwartier en de Kop Weespertrekvaart. Er komen in de komende jaren nog ongeveer 7.000 woningen bij, voorzieningen, een winkelgebied met twee supermarkten en ruimte voor bedrijvigheid.