Home Overzicht Nieuwe Amstelstroombrug ontsluit Amstelkwartier naar Joan Muyskensweg

Nieuwe Amstelstroombrug ontsluit Amstelkwartier naar Joan Muyskensweg

0
Beeld VenhoevenCS Architecture + Urbanism.

Brug 2189, inmiddels bekend als de  Amstelstroombrug, is klaar. Fietsers, voetgangers en automobilisten kunnen de brug nu gebruiken om vanuit het Amstelkwartier naar de Rivierenbuurt of de Amstel te wandelen, te fietsen of te rijden.

De Amstelstroomlaan is met de nieuwe brug een belangrijke doorgaande weg in het Amstelkwartier. Aan de oostkant sluit de Amstelstroomlaan aan op de Spaklerweg en de later nog in gebruik te nemen, maar inmiddels gerealiseerde, onderdoorgang van het spoor naar het Bajeskwartier. Aan de westkant zorgt de Amstelstroombrug voor de verbinding naar de Joan Muyskensweg en de Nieuwe Utrechtseweg. Van daar de stad in via de Rijnstraat en de stad uit via de A2.

De brug verbindt het Amstelkwartier ook met de natuur van de Amstelscheg en levert zo een bijdrage aan het ecologische netwerk in de stad. De groene middenberm van de Amstelstroomlaan wordt doorgetrokken over de brug, in de brugbalken komen nestkasten voor huis- en boerenzwaluw, in de middenpijlers kraamkamers voor vleermuizen en in de pijlers aan de zijkanten nesten voor de ijsvogel en de oeverzwaluw. Al deze voorzieningen in de brug leveren een bijdrage aan planten en dieren die relatief zeldzaam zijn geworden in de stad.